algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

La UE aporta 1'3 milions d'euros a la planta mallorquina de biodièsel

Amb socis tecnològics austríacs, sortirà a concurs enguany mateix

El Govern de les Illes Balears i la Unió Europea (UE) finançaran la construcció a Mallorca de la prevista planta de biodièsel que subministrarà combustible a la maquinària agrícola i pesquera, i al transport públic, utilitzant olis de cuina usats i d'oleaginoses (soja, gira-sol). Cap altra activitat no podrà accedir a aquest combustible. El resultat serà la producció d'electricitat i combustible amb una energia renovable. La planta mallorquina de biodièsel s'emmarca en un projecte europeu que també inclou la construcció d'una planta de biomassa a Itàlia que funcionarà amb restes forestals per generar calor i electricitat.

El pressupost global dels dos projectes és de 12'2 milions d'euros, dels quals 4'1 milions corresponen (692 milions de pessetes) a la planta mallorquina de biodièsel. D'aquests, el Govern autonòmic aportarà 2'8 milions d'euros (477 milions de pessetes) i la UE, els 1'3 restants (215 milions de pessetes, un 31 per cent). El projecte compta amb tres socis tecnològics austríacs: Nopro, Schneider i Wagner. La investigació està encapçalada per la Universitat de Leoben, també d'Àustria.

Si no hi ha complicacions, la construcció i l'explotació de la planta es podria treure a concurs enguany mateix. No obstant això, encara hi ha algunes qüestions sense resoldre definitivament. D'una banda, el Govern ha de decidir si participarà en l'explotació de la planta (presumiblement, sí) i en quina proporció (participació mixta). De l'altra, i atenent els resultats dels informes d'impacte ambiental, caldrà determinar la seva ubicació. Tot i això, el termini màxim per al funcionament i l'operativitat de la planta és de 4 anys i mig, comptant els estudis previs, la investigació i la demostració efectiva de la seva viabilitat. El biodièsel té els mateixos usos que el dièsel convencional amb la diferència que és una energia renovable i, per tant, neta. També es pot mesclar, usat com additiu, amb el dièsel convencional, perquè aquest no sigui tan contaminant.

Exempció fiscal  
El biodièsel no està sotmès a fiscalitat, precisament per tractar-se d'una energia renovable i per contribuir a la disminució de les emissions de diòxid de carboni. La UE ja obliga a establir, amb uns terminis d'adaptació, uns mínims de producció d'aquest nou combustible. En aquest sentit, la iniciativa balear és pionera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.