muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

L'increment del consum elèctric balear és el més alt de tot Europa

La punta de demanda del 2002 serà un 8% superior a la del 2001

Gesa-Endesa preveu que la punta de demanda elèctrica del proper estiu en el sistema Mallorca-Menorca (unides pel cable submarí) serà de 850 megavats, un 8 per cent més que el consum màxim del 2001, que fou de 787 megavats i es registrà el 29 d'agost. D'aquest manera, els nivells d'increment de la demanda elèctrica a les Balears són els més alts de tot Europa durant els darrers cinc anys i dos punts per sobre de la mitjana espanyola. Precisament, cal dir que les mitjanes espanyoles d'increment són les més altes d'Europa. Doncs bé, dins el conjunt de l'Estat, els augments en el consum elèctric de la nostra Comunitat són els més elevats d'Espanya.

La potència elèctrica disponible en el sistema Mallorca-Menorca serà, en el moment de produir-se la punta prevista de demanda d'enguany, de 1.075 megavats, per la qual cosa el marge de seguretat entre el consum màxim i la capacitat instal·lada de subministrament serà del 26 per cent (226 megavats). Aquestes dades fan malbé, de moment, les pretensions i els objectius de moderació en el creixement del consum, tant per part de Gesa-Endesa, com de la Conselleria d'Innovació i Energia. Uns increments tan intensos i continuats obliguen la companyia a continuar aplicant importants inversions en producció d'electricitat, quan les compensacions econòmiques pel sobrecost dels sistemes insulars encara no està regulada.

De la seva banda, el pla energètic balear estableix com a escenaris desitjables augments molt més baixos, en tot cas inferiors al 8 per cent previst per enguany. Si el 8 per cent ja és un creixement extraordinari, cal dir que l'augment previst de la demanda elèctrica en el sistema Eivissa-Formentera és encara superior, un 11 per cent, passant dels 138 megavats de la punta de l'any passat (registrada el 9 d'agost) a 153 megavats. La potència disponible a les Pitiüses aleshores serà de 179 megavats, per la qual cosa el marge de seguretat o reserva de generació serà del 17 per cent (26 megavats).

Amb aquests increments, Gesa-Endesa ha de continuar invertint en generació d'electricitat. L'Estat deu a la companyia més de 360 milions d'euros (60.000 milions de pessetes) corresponents al desfasament entre les inversions de Gesa-Endesa a les Balears i les compensacions als sistemes elèctrics extrapeninsulars que ha d'establir el Govern central a través de les tarifes de tots els usuaris espanyols. La manca de regulació de les compensacions al sobrecost extrapeninsular "Balears, les Canàries i Ceuta i Melilla" ha causat a Gesa-Endesa un desequilibri de 270 milions d'euros entre 1997 i el 2000, i de 90 milions d'euros corresponents al 2001.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.