algo de nubes
  • Màx: 19.48°
  • Mín: 13.93°
19°

Els hotelers arribaran al Consolat sense cap proposta sobre l'ecotaxa

El Govern recorda que un ajornament exigeix compromisos públics

Els presidents de les patronals hoteleres de les Balears arribaran demà al Consolat sense cap oferta sobre l'ecotaxa, afirmà ahir Pere Cañellas, president de la Federació Hotelera de Mallorca. Segons Cañellas, els empresaris «anam a escoltar» perquè és el president qui ens ha convocat». Pere Cañellas assegura que, «segons quina proposta ens faci, hauríem de convocar l'assemblea per acceptar-la o rebutjar-la». El president de la Federació no volgué concretar més, tot i que recordà que la posició de la seva organització contrària a l'ecoimpost no havia variat.

Respecte dels rumors sobre un hipotètic ajornament de la recaptació al mes de novembre, fonts de l'Executiu recordaren que el seu posicionament era lel formulat públicament pel president Francesc Antich, és a dir, començar-ne el cobrament dia primer de maig. Les mateixes fonts assenyalaren que, si les patronals volien aconseguir un ajornament, els empresaris hotelers haurien de oferir alguna contrapartida a canvi amb un compromís ferm i públic. El ventall de possibilitats per assolir un acord és certament ampli i amb un comú denominador: posar fi a l'actual clima de confrontació periòdica amb l'Executiu autonòmic. Ara per ara, el principal problema que, segons el sector turístic, plantejaria el cobrament de l'ecotaxa és que el seu import no ha estat repercutit sobre els paquets vacacionals ja venuts. Així, doncs, els clients podrien formular reclamacions als touroperadors, que, en tot cas, tenen l'obligació d'advertir-los sobre l'obligació de pagar l'ecoimpost.

El Govern de Francesc Antich no preveu de cap de les maneres una crisi turística. L'Executiu sosté que el pitjor escenari sobre la temporada de 2001 consistiria en una davallada del 5% en l'ocupació hotelera i una lleugera pujada o manteniment dels ingressos hotelers. Des de la Federació Hotelera de Mallorca, en canvi, es dibuixa un panorama apocalíptic que arrossegaria el conjunt de l'economia de les Illes Balears a una crisi sense precedents. Pareix, però, que els touroperadors volen, senzillament, evitar problemes amb els clients i acceptarien l'ecotaxa el novembre.

El GOB instà Antich perquè no retardi l'aplicació de l'ecoimpost  
El GOB tornà a demanar al Govern que no endarrereixi l'aplicació de l'ecotaxa, «un error que pot tenir conseqüències negatives de diversa índole». Segons l'organització ecologista, amb un ajornament, el Govern «demostraria incoherència» perquè «ha apostat fort per la creació d'aquest impost a fi de millorar el producte turístic i l'entorn natural, rural i cultural». Pel GOB, «no s'entén que, tot i la defensa que s'ha fet d'aquest impost davant el Parlament, davant el Govern central i davant el Tribunal Constitucional, ara es retardi la seva aplicació davant els suposats problemes logístics de cobrament que plantegen els hotelers».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.