cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

A Balears hi ha en circulació prop de 1.800 euros en metàl·lic per habitant

La xifra inclou els doblers negres que s'han canviat des del primer de gener

A les Illes Balears circulen en metàl·lic, en aquests moments, 1.800 euros (devers 300.000 pessetes) per habitant. Després d'anys de càlculs i d'estimacions, el canvi de moneda ha facilitat al món financer aquesta dada pròxima a la realitat, que inclou els doblers no declarats, és a dir en negre. El fet d'haver de proveir els ciutadans de tants de doblers en euros com en circulaven en pessetes abans de l'1 de gener passat ha afavorit que experts financers gosin almanco confirmar una xifra aproximada de doblers en circulació. Durant els dos mesos en què la pesseta ha continuat sent una moneda de curs legal "fins el passat dia 28 de febrer", el Banc d'Espanya ha repartit per tot l'Estat set bilions de pessetes en euros. D'aquesta xifra, funcionaris de la seu del Banc d'Espanya a Madrid, donen per bo que la part que correspon a les Balears «és proporcional a la seva població de fet "la resident més la flotant" i a la renda per càpita».

Això fa que per cada habitant de les Illes Balears s'hagin repartit unes 300.000 pessetes en euros en metàl·lic. A més, el Banc d'Espanya calcula que encara queden per substituir un 10 per cent de les pessetes que hi havia abans del 31 de desembre. Així, la xifra final s'acosta a les 330.000 pessetes per habitant balear. Un càlcul més local és el de la Caixa. Segons una estimació de la delegació de les Balears d'aquesta entitat, «s'han retirat entre 300.000 i 350.000 milions de pessetes en monedes en pessetes». Això ens donaria una xifra per habitant d'entre 300.000 i 400.000 pessetes en metàl·lic. A més, s'hi haurien de sumar les pessetes que encara circulen. Finalment, un altre punt que s'ha de tenir en compte és que el valor de les monedes repartides en euros pel Banc d'Espanya supera d'un dos per cent el de les monedes recollides en pessetes per l'entitat. Tot plegat, resulta que a les Balears circularan en metàl·lic prop de 400.000 pessetes en euros per habitant.

D'altra banda, segons un estudi realitzat per l'Institut Estatal d'Estadística en el seu Anuari estadístic de l'Estat espanyol 2001 basant-se en el butletí estadístic editat pel Banc d'Espanya, a les Balears els ciutadans tenen dipositats en entitats financeres 9.963 milions d'euros "1'66 bilions de pessetes, prop d'1'9 milions per habitant. D'aquests, segons l'estudi, 2.513 milions d'euros estarien en dipòsits a la vista, 2.495 milions d'euros en dipòsits d'estalvi i 4.955 milions d'euros en dipòsits a terminis. Igualment, uns 3.902 milions d'euros estarien dipositats en la banca privada; uns 5.960 milions d'euros en les caixes d'estalvi i 101 milions d'euros en cooperatives de crèdit.

Doblers negres
Les prop de 400.000 pessetes per habitant que circulen en metàl·lic, ara en euros, a Balears no abunden entre els particulars. Si ningú no amagàs res, les atribuiríem als doblers de caixa de les empreses. Ara bé, tot i que aquests en deuen ser una bona part, el cert és que allò que falta per arribar a la mitjana són doblers negres. L'economia se'n ressentiria si desapareguessin, però l'Estat ho agrairia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.