algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Son Forteza recull signatures contra el nou centre d'atenció a toxicòmans

Consideren «cínic» obrir aquest local en un barri sense punts d'atenció sanitària

Els portals 3 i 4 del carrer Zuloaga, a la barriada de Son Forteza a Palma, acolliran el pròxim centre per a l'atenció de drogodependents, tot i l'oposició frontal del veïnat, que ha encetat una recollida de signatures adreçades a la Conselleria de Salut, responsable del nou recurs sanitari. No volen un centre per a drogodependents en un barri que "en acte de «cinisme»" ni tan sols disposa de centre de salut o PAC propi i consideren «abandonat per les institucions» i és, geogràficament, «una illa dins Palma».

El principal problema que denuncien els veïns és el de la seguretat a un cap de cantó mal comunicat, tancat d'un costat per la via del tren i d'un altre per la via de cintura a l'altura del carrer Aragó. Tot i que se'ls ha promès vigilància policíaca, comerciants i veïnat neguen de manera unànime que aquesta opció sigui suficient. Es consideren aïllats en un parany, amb tots els riscs que això comporta. Una ambulància, en el cas de ser necessària, sempre hi arribaria tard, atesa la dificultat de l'accés, insisteixen.

En general els veïns confonen les competències per a la prevenció i el tractament de les drogoaddiccions de l'Ajuntament "que ha de garantir el manteniment del barri" amb les del Consell de Mallorca "que suporta un 60 per cent de l'atenció a drogoaddictes en aquesta illa" i del Govern "responsable d'aquest centre que ara ha d'obrir portes i de l'assistència sanitària en general", a més de les iniciatives d'ONG com Metges del Món "que ha dispensat metadona en barris veïns"; però creuen que no tenen cap raó per distingir-les.

Parla amb coneixement de causa Andrés Alvarado, l'amo d'un bar a la mateixa illa del nou centre de tractament: «He dut un negoci sis anys al polígon de Llevant i l'he deixat precisament per la degradació que suposava per al barri la presència de drogoaddictes atrets pel bus que els subministrava la metadona», que no correspon al Govern sinó a Metges del Món. Alvarado afirma que va «arribar aquí fugint d'ells», i tem que «veurem llargues fileres de drogoaddictes que vendran des de Son Cladera. Per molta vigilància que ens posin, serà insuficient». Francisca Núñez és la propietària d'un altre bar, porta per porta amb el local del Govern; diu que haurà de tancar tard o d'hora: «Tenc els meus clients, que són molt bons, i cap d'ells no vol això. Ja m'han dit que deixaran de venir si això s'obre».

La presidenta de l'Associació de Veïns afirma haver reunit en pocs dies més de 1.100 signatures, que dilluns seran lliurades al Servei Balear de la Salut, tot i que també han demanat audiència amb el regidor José María Rodríguez per tractar aspectes de seguretat ciutadana. Afirma que a canvi d'acceptar l'obertura del centre els «ofereixen completar l'equipament del barri». Els veïns recorden a les institucions, emperò, que han demanat des de fa massa temps un dispensari, un parc infantil, un...

També preocupa la seguretat dels infants que van a escola. Col·legis privats com Santa Mònica i Pere Poveda, o públics com el Gabriel Valseca estan a aquesta zona d'influència. Això no obstant, el president de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (Fapa), Jaume March, dóna el seu suport a l'obertura del nou local. El seu argument "més enllà de consideracions ètiques" és que «els nostres fills, lamentablement, en poden ser usuaris en el futur». Els veïns, emperò, no accepten aquesta opció. L'obertura del nou centre d'atenció a drogodependents "que inicialment serà del tipus lliure de drogues i no dispensarà metadona" és forçada per la concentració a l'Hospital Psiquiàtric de Palma de tres de les quatre unitats d'atenció a les drogodependències que gestiona el Govern balear. La quarta, ubicada al carrer de la Reina Esclaramunda, no ha estat fins ara motiu de polèmica per haver-se registrat un increment de la delinqüència a les rodalies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.