La moratòria aprovada pel CIM permet créixer Inca i Manacor

El PP estudia dur als tribunals la norma cautelar «perquè és nul·la de ple dret»

El Consell vol revitalitzar l'interior i aturar el creixement a la badia de Palma

TW
0

El model territorial del Consell de Mallorca aposta per la potenciació dels nuclis urbans d'Inca i de Manacor com a capçaleres de desenvolupament econòmic i demogràfic, segons explicà ahir el conseller d'Ordenació del Territori, Rafel de Lacy. A aquest objectiu s'hi ha de sumar la revitalització dels nuclis d'interior i la contenció del creixement als municipis de la badia de Palma. De Lacy efectuà aquest anunci en el transcurs del ple del Consell de Mallorca que aprovà ahir la moratòria amb els vots a favor d'UM, PSIB-PSOE, PSM i Esquerra Unida-Els Verds. El PP, que estudia la possibilitat de presentar-hi un recurs, hi votà en contra perquè la considera «nul·la» i plena d'errades. A partir de l'entrada en vigor d'aquesta norma territorial cautelar, que regirà fins que no s'aprovi el pla territorial de Mallorca, només s'autoritzarà la construcció d'habitatges unifamiliars en sòl urbà a Alaró, Alcúdia, Andratx, Bunyola, Calvià, Deià, Esporles, Fornalutx, Llucmajor, Marratxí, Muro, Palma, Sant Llorenç, Santanyí, Sencelles, Son Servera i Valldemossa.

Queden afectats per la moratòria, tot i que els seus nuclis urbans d'interior en són exceptuats: Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Manacor, Muro, Pollença, Santa Margalida, ses Salines i Sóller. La moratòria preveu així mateix un límit màxim de 450 llicències anuals per la construcció d'habitatges unifamiliars en sòl rústic a la totalitat de l'Illa. Els criteris per a la seva assignació seran fixats per la Comissió Insular d'Urbanisme en un termini de sis mesos. Com s'avançà la setmana passada, l'aprovació de la moratòria implica el compromís de dur endavant en aquesta legislatura una «llei de quotes» que contengui els ritmes de desenvolupament urbanístic. El Partit Popular votà en contra de la norma territorial cautelar ja que la considera «nul·la de ple dret» i farcida d'errades. Al mateix temps, els conservadors anunciaren la possibilitat d'interposar-hi un recurs ja que, segons ells, la moratòria conté un element nou "la inclusió del sòl rústic" i no ha estat sotmesa a exposició pública. El PP considera també que l'article 4 modifica un norma de rang superior com és la Llei General Turística.

El portaveu del PP a la institució insular realitzà una duríssima intervenció durant la qual acusà els partits del Pacte de «pasterejar» i de no tenir model. En aquest sentit, afirmà que Rafel de Lacy havia fet de «sastre» de les propostes dels diferents partits. Al mateix temps que tirava en cara UM d'haver cedit en la qüestió de les quotes, Font titllà els consellers d'EU-Els Verds de «comparsa que ha estat tirada a la paret com un ou nial». També envestí el PSM "«només li queden les festes»" i el PSIB-PSOE perquè «ha deixat el president Antich amb els calçons baixos». El PP denuncià contradiccions, com el fet que l'Ajuntament d'Esporles hagi estat sotmès a restriccions urbanístiques, després que fa pocs mesos el Consell de Mallorca n'aprovàs les normes subsidiàries. Així mateix, els conservadors denunciaren que havia mancat criteri per a la selecció dels pobles afectats per la norma cautelar. El conseller Rafel de Lacy els explicà que es tracta de municipis d'interior que havien consumit un 10% del sòl vacant des de 1995 i de municipis exteriors al Pla de Mallorca que n'havien consumit el 9% durant el mateix període.

EU-Els Verds es reunirà amb el PSIB per concretar les lleis del paquet territorial
Tot i que Esquerra Unida i Els Verds consideren un avanç l'acord assolit la setmana passada entre el Consell de Mallorca i el Govern balear, no amaguen el seu disgut per la renúncia a la reforma de les Directrius d'Ordenació del Territori. En aquest sentit, demanen concreció sobre l'aprovació d'altres lleis que van compreses en el paquet territorial que inclou la moratòria aprovada ahir. Així, al llarg d'aquesta setmana, la coalició s'entrevistarà amb els dirigents del PSIB-PSOE per obtenir un compromís més detallat en relació a l'aprovació de les lleis de quotes, de biodiversitat i del sòl.