algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

Medi Ambient presenta una màquina per capolar les branques dels pins

Una nova màquina capoladora de fusta servirà per esmicolar bona part de les branques caigudes durant el temporal del mes de novembre, que afectà a les Illes Balears més de 185.000 arbres. La consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, visità la comuna de Lloret de Vistalegre, on el temporal va afectar prop de 2.000 pins i va veure la màquina trituradora. A més d'aquesta màquina, la Conselleria disposa també de dues màquines capoladores de menys capacitat. Rosselló va comentar que «es tracta de la primera capoladora d'aquestes característiques que hi ha a Mallorca». La màquina és capaç de capolar 350 metres cúbics de fusta en una hora. La capoladora l'ha adquirida l'empresa Germans Llinàs, que ha rebut de la Conselleria, per a això, una subvenció del 30% del cost.

Un dels propietaris de l'empresa, Pere Llinàs, va assenyalar que de moment han estat els ajuntaments que han demanat el servei de la màquina. No obstant això, tant des de l'empresa Germans Llinàs com des de la Conselleria s'espera que aviat siguin els particulars que sol·licitin les funcions de la màquina. En aquest sentit, la consellera Rosselló va dir que «tots els propietaris de zones forestals que es trobin en dificultats per retirar els arbres caiguts, es poden posar en contacte amb la Conselleria, que els deixarà la màquina». La funció de la trituradora és capolar aquella part dels arbres que no es pugui emprar. El serradís resultant es destinarà a plantes de compostatge o a la regeneració de sotaboscs.

L'esmicolament de les branques es considera molt millor que la crema. Així, Pere Llinàs va explicar que el serradís esmicolat pot servir per enriquir la terra dels boscs. «Es tracta d'un serradís molt bo perquè du llavors i afavoreix la regeneració, va precisar. La consellera va comentar que en aquests moments queda feina per fer i «si és necessari, tal vegada es contractaran empreses de fora per ajudar en les feines per retirar la fusta».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.