cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.06°

Confirma la multa a l'empresa que repartí panets amb fulles d'afaitar a escoles

El Tribunal Superior de Justícia ha confirmat la sanció d'1.570.000 pessetes posada per la Conselleria de Sanitat el juliol del 2000 a l'empresa panificadora Dire Dawa S.L. per repartir panets en algunes escoles illenques que tenien fulles d'afaitar dedins. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Antoni Monserrat i que té el caràcter de ferma, es fa ressò de l'incompliment del requeriment establert per Sanitat perquè l'empresa deixàs «d'utilitzar el sistema de fulles d'usar i llançar per realitzar els talls en la superfície de la pasta de pa sense coure, i a cercar una alternativa per realitzar aquesta operació sense riscs». Sanitat destacà que en el moment d'iniciar l'expedient sancionador, el desembre del 1999, es coneixia un cas concret en què s'havien trobat deixalles d'aquestes fulles en alguns productes de la indústria.

Dos mesos després, la Inspecció de Sanitat renovà el requeriment en un document en el qual destacà que s'havia repetit el fet i que havia aparegut «en el menjador d'un col·legi un panet que contenia part d'un element metàl·lic tallant». Les inspectores recordaren a l'empresa que el desembre anterior li havien requerit que no utilitzàs les fulles i, a la vegada, que cercàs una alternativa a aquest sistema perquè «no assegurava la desaparició del risc». Per això, en aquesta segona actuació administrativa, reiteraren que «no realitzassin talls en la pasta de qualsevol producte fins que no es demostràs que dita operació no suposàs cap risc per al consumidor».

El magistrat confirma que les accions requerides per Sanitat «no eren simples consells» com argumentà l'empresa sancionada, ja que en el primer cas s'havia constatat un «risc gravíssim per a la salut», especialment quan es tracta del subministrament de panets a les escoles. El fet que aparegués un segon panet amb una altra fulla «és atribuïble exclusivament a la continuació de l'activitat sense haver adoptat de manera eficaç les mesures preventives del risc».

La mateixa empresa reconegué els fets en l'expedient administratiu: «La fulla estava en el panet perquè es degué despenjar de la cinta de l'interior de la màquina». Més endavant insistí que «com és lògic, no es canviaren les cintes de les màquines, malgrat tenir-les instal·lades, perquè no s'utilitzaven per tallar». Finalment, assegurà que «en les instal·lacions de Dire Dawa S.L. només hi ha dues línies de fabricació amb fulles, que es retiraren el 17 febrer del 2000», després de l'aparició del segon cas, i oferí com alternativa la substitució per bisturís. En un control de riscs intern l'empresa havia consignat com a «perill» la «presència d'elements tallants en el producte» i, com mesures preventives, «la supressió de les fulles d'afaitar».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.