Una nova activitat irregular amenaça una de les característiques més típiques de la serra de Tramuntana. Alguns pagesos de Sóller i de Fornalutx han denunciat que les llúpies o malformacions de les soques de les oliveres velles d'alguns arbres de les seves propietats han desaparegut, «amputades» per una serra mecànica.
La finalitat d'aquesta barbarbaritat, que a més de poder provocar un mal irreparable a l'arbre el deixa totalment antiestètic, és subministrar material per al treball d'escultura que es fa amb aquestes malformacions, obres que s'arriben a pagar a un preu molt elevat. En el cas concret de la vall de Sóller, els fets han estat denunciats, a més de per pagesos afectats, pel regidor de Medi Ambient de Fornalutx, Onofre Bisbal.
Algunes de les zones afectades són el Coll de Sóller i el camí dels Montreals. Es tracta de zones amb poc trànsit de vehicles, però a les quals es pot accedir amb cotxe, i les «víctimes» més freqüents són els exemplars que es troben als marges de la carretera. En molts casos es tracta d'oliveres situades a la zona d'Obres Públiques, amb la qual cosa les possibilitats que els propietaris protestin són mínimes. Però en altres casos s'ha entrat dins olivars privats, la qual cosa ha donat peu a les queixes.
Les oliveres centenàries, amb les seves llúpies deformes, són una imatge associada a Mallorca des dels inicis del turisme. Cal dir que l'artesania de l'olivera sempre ha inclòs els treballs amb aquestes malformacions, ja que la seva fusta, una vegada treballada i pulida, és d'una gran bellesa. Els artesans de Sóller que treballen amb l'olivera asseguren que rebutgen aquesta activitat i que el destí d'aquestes llúpies és ser treballades al torn, de forma semindustrial, ja que resulten massa dures per ser treballades a mà com fan ells.