Balears es manté al marge de la crisi mundial i creixerà un 3'2% el 2001

La inflació illenca provocarà problemes de competitivitat i ocupació, segons Sa Nostra

Miquel Alenyà i Antoni Riera | Foto: T.M.

TW
0

El sotsdirector de l'Obra Social i Cultural de Sa Nostra, Miquel Alenyà, indicà ahir que els efectes de la crisi internacional no afectaran substancialment l'Arxipèlag i descartà una recessió per al 2002. Alenyà imputà la important desacceleració que registra l'economia illenca durant el 2001 a la pèrdua de dinamisme de la construcció. Així mateix, l'economista pronosticà un creixement per finals d'any del 3'2% "superior a les mitjanes europea i espanyola", a conseqüència de l'estabilitat i solidesa dels serveis, especialment del sector turístic. Segons Alenyà, l'Arxipèlag no es veurà afectat per la crisi internacional gràcies al comportament i l'estructura dels seus motors econòmics. La construcció és un sector de cicle econòmic llarg, és a dir, que no pateix canvis sobtats ni cojunturals.

D'altra banda, l'economista considerà que la demanda turística no pot reduir-se significativament en el mig termini, ja que «Balears és una destinació segura». «Balears presenta una de les taxes d'atur més baixes, la taxa d'activitat més alta i és l'autonomia més inflacionista de l'Estat», indicà Antoni Riera, director de la Plataforma Balears 2015 i un dels autors de l'informe de cojuntura econòmica del segon quadrimestre. Això no obstant, Riera destacà que les perspectives a llarg termini generen incògnites en ocupació i competitivitat. Això, afegí, és així perquè la variació interanual d'ocupats a les Balears és del 0'94% (l'espanyola és del 1'78%), mentre que la taxa interanual quadrimestral d'aturats és del 42'85% (per un -6'54 espanyol).

Per això «les perspectives a curt termini són bones, però s'observa un canvi de tendència preocupant». L'informe de Sa Nostra adverteix també que els preus laborals unitaris "el cost que suposa a les empreses cada treballador", han crescut un 4'1% en el segon quadrimestre. Riera tem que aquest increment s'encomani a tota la cadena productiva i es tradueixi en repunts inflacionistes en el futur. L'economista precisà que això es deu al fet que el creixement de l'economia balear és impulsat per la força de la demanada interna i de l'externa, i no a un augment de la productivitat per treballador.

Riera apuntà que, en un context de desacceleració internacional, especialment alemany, aquest ritme de consum serà difícil de sostenir l'any vinent i no s'haurà millorat en competitivitat empresarial. D'altra banda, el creixement econòmic balear en el segon quadrimestre, del 3'4%, ha estat impulsat per una decreixent construcció (6'9%), però sobretot per l'estabilitat del sector serveis (3%). El sector indústrial ha crescut un 2'9%. La construcció es debilita a llarg termini, com mostra la reducció del 21'4% d'obres visades.