El Jardí Botànic experimenta amb el conreu de secà de l'arròs

Pagesos de sa Pobla asseguren que l'arròs solleric és «excel·lent»

TW
0

El Jardí Botànic de Sóller ha experimentat enguany amb un conreu que, si més no a la Vall, no s'havia produït mai. Es tracta de l'arròs mallorquí de la casta anomenada «bomba» o «bombeta». Segons el director del Jardí Botànic, entitat que experimenta habitualment amb varietats autòctones d'hortalissa i fruiters, aquest cereal es pot cultivar amb excel·lents resultats amb un simple reg de goteig, tal com fan actualment alguns productors de sa Pobla. Ara, el Jardí Botànic vol donar a conèixer que en aquestes condicions es pot aconseguir un arròs d'excel·lent qualitat i vol animar els sollerics a fer la prova de cultivar un producte que a la Vall no s'ha conreat mai, tot i que alguns pagesos afirmen que antigament se sembraven d'arròs algunes marjades negades prop de la font de s'Olla.

Però la institució científica ha volgut demanar també l'opinió a alguns dels darrers conreadors d'arròs que queden a l'Illa. Així, el pobler Biel Socias Serra i els seus fills Joan i Biel han assegurat, després d'una vista al Jardí Botànic, que les espigues aconseguides a Sóller són «de les millors que mai no hem vist a Mallorca». El Jardí Botànic disposa del seu assessorament sobre la millor manera d'aconseguir una bona collita. Segons explicà Josep Lluís Gradaille, director del Jardí Botànic, «a Sóller hem fet germinar l'arròs dins safates amb aigua imitant un petit prat inundat, ja que a sa Pobla abans l'arròs es conreava dins 20 o 30 centímetres d'aigua».

Segons Biel Socias, «això pitjava la terra i les espigues es mantenien ben dretes i sense ajeure's fins a l'hora de la collita. Al secà, després de la sembra s'ha de pitjar la terra amb un rodet». El director del Jardí Botànic està molt satisfet amb aquest «primer arròs bombeta solleric», varietat que actualment només es pot comprar a granel als mercats on venen els pagesos, ja que no es comercialitza de manera industrial.