algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

El PSM reclamarà a Brussel·les el dret a l'autodeterminació de les Balears

Una expedició de quaranta nacionalistes farà la petició el pròxim 20 de setembre

41876
El Parlament Europeu s'haurà de pronunciar respecte l'autodeterminació.

El Parlament Europeu es veurà forçat, per primera vegada a pronunciar-se de forma oficial respecte el dret a l'autodeterminació de les Illes Balears, un dels pilars fonamentals que ha regit les darreres dècades el nacionalisme d'esquerres. Així li ho demanara el PSM, que també promou una manifestació pels carrers de Brussel·les. Aquesta trascendental declaració serà possible gràcies a l'empenta d'un grup de ciutadans de les Illes als que ha avalat en tot moment el PSM, a l'hora de presentar una moció en favor del reconeixement al lliure exercici de l'autodeterminació de les Illes.

El proper dia 20 de setembre una delegació formada per una quarantena de persones es plantarà a Brusel·les davant la seu del Parlament Europeu per presentar, un document que també haurà de passar per la Comissió Europea. En aquest organisme s'hi troben representats els caps d'estat dels països membres inclòs l'espanyol i que estaran obligats a aprovar o desestimar la proposta.

Aquest grup de nacionalistes fan comptes portar en ma la moció als màxims dirigents comunitaris. La seva missió emperò no es quedarà reduïda a aquest simbòlic acte. I és que malgrat siguin pocs, faran renou ja que es previst que el dia de lliurament de la proposta es manifestin pels principals carrers de la capital belga per fer palesa la seva reclamació. En aquest cas emperò l'expedició no estarà integrada per les figures polítiques del nacionalisme sinó tot al contrari ja que les persones que es desplaçaran, procedents de les quatre Illes, són en la majoria de casos, militants de base del PSM o simpatitzants.

L'aprovació de la moció per part dels organismes europeus no només tindria una repercusió formal sinó que també implicaria la creació de jurisprudència. El responsable de l'oficina del PSM al Parlament Europeu, Jaume Garau, ha arribat a plantejar, que podria donar-se una important contradicció jurídica. I és que si la Unió Europea podria quedar enfrontada amb l'Estat espanyol que no reconeix en cap cas aquest dret. Garau creu que hi ha possibilitats de que la reclamació prosperi sobre i té com antecedents algunes propostes dels parlaments basc i català en línies similars i que varen ser aprovades a Bursel·les.

Revifar el vell esperit
Han passat deu anys d'ençà de la campanya en favor del dret a l'autodeterminació. Aquell partit actiu i nacionalista ha donat pas a una força amb responsabilitats de govern i que en més d'una ocasió ha hagut de sacrificar el seu esperit per cojuntures polítiques. Sembla que la presentació de la moció al Parlament Europeu vol ser un intent de recuperar aquella imatge d'incansable reivindicació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.