cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 23°
27°

El TSJB critica la Sala de Campos per renegar de les seves competències

Insta l'Ajuntament a controlar els renous del club d'ultralleugers denunciat pels veïns

Alguns ajuntaments arriben fins i tot a caure en desviació de poder a l'hora d'exercir les seves competències, però altres reneguen de la seva capacitat de gestió administrativa i han de ser motivats pels tribunals perquè compleixin les seves obligacions. Aquest darrer és el cas del Consistori de Campos, que al·legà manca de competències per no exercir les seves tasques d'inspecció. Així, almenys, ho ha entès el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB), que ha declarat l'Ajuntament d'aquesta localitat mallorquina competent per incoar expedients sancionadors per les activitats que produeixin molèsties per renous.

El recurs resolt pel TSJB fou presentat per veïns de Campos, farts dels renous produïts per la pista de vol d'ultralleugers. També es qüestionà la legalitat de la llicència d'activitats del Club Ultralleugers Campos, per un error en la ubicació de les parcel·les. Els demandants presentaren diverses denúncies davant l'Ajuntament, però foren arxivades, juntament amb les peticions de paralització i de tancament del club. El Consistori al·legà manca de competència en aquest aspecte i acordà remetre les denúncies a la Direcció General d'Aviació Civil, com a única autoritzada per regular la pràctica de vol, enlairament i aterratge dels ultralleugers.

Els veïns al·legaren també que la llicència de l'any 1997 era nul·la, perquè no seguí la tramitació prevista per a les activitats molestes, nocives i perilloses i, en particular, perquè no es respectà la necessària audiència als interessats. A més, indicaren que no era possible qualificar d'«error» la fixació de la llicència en un número de parcel·la diferent d'aquell en què es desenvolupen les activitats del club. Per contra, l'Ajuntament argumentà que la llicència era un «traspàs» d'una altra d'inicial, atorgada el 1984, i que tenia el vistiplau de la Conselleria d'Interior, que havia informat que les pistes de vol estan exemptes del Reglament d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses. Finalment, assenyalà que es rectificà l'error material de la llicència, canviant el número identificatiu de la parcel·la.

El magistrat ponent, Fernando Socías Fuster, ressalta la contradicció municipal argumentant que «no té competències per autoritzar activitats d'enlairament, vol i aterratge ni per adoptar mesures per corregir les molèsties als veïns, però, en canvi, ha concedit la llicència d'activitat». Per això, assenyala la sentència, «no es demana al Consistori que exerceixi una altra competència diferent de la que ja assumí quan acceptà la llicència». Segons la resolució, si l'Ajuntament gaudia de competències per verificar les mesures correctores, també en manté per comprovar l'eficàcia d'aquestes mesures.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.