algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 21°
25°

L'OCB demana a Pilar del Castillo rectificació sobre l'afer lingüístic

Si no admet la persecució idiomàtica, l'entitat demanarà suport judicial

L'Obra Cultural Balear ha registrat un requeriment formal a la ministra d'Educació i Cultura, Pilar del Castillo, perquè reconegui que, «abusant del seu posicionament institucional, realitzà (...) un seguit d'afirmacions negacionistes i totalment minimitzadores respecte a la persecució històrica a Espanya de les llengües diferents del castellà». En el cas que la ministra no rectifiqui les seves declaracions (en el sentit de dubtar que el castellà hagi estat una llengua imposada als països d'influència castellanoparlant), l'Obra Cultural cercarà l'«arbitratge dels jutges», segons avançà ahir el president de l'entitat cívica, Antoni Mir.

L'OCB se sent particularment perjudicada per les declaracions de la ministra, que «ha lesionat la dignitat dels associats de l'Obra Cultural Balear, en fer-la desmereixedora de l'opinió pública i fragilitzar la feina que està realitzant des de fa 40 anys». En aquest sentit, Antoni Mir creu que les rectificacions efectuades per la ministra no han estat convincents, perquè «demanava perdó si ningú s'havia sentit ofès; en aquest cas, sobra el condicional» i la ministra «ha de demanar perdó a tothom» per les «fal·làcies històriques» que es desprenen de l'actuació ministerial.

L'OCB considera especialment «greu» aquesta situació perquè la ministra Pilar del Castillo és titular d'Educació i Cultura i, en conseqüència, responsable de la promoció de totes les llengües i cultures de l'Estat espanyol, no just del castellà, com reflecteix la Constitució. Igualment, Antoni Mir condemnà el fet que la ministra reconegués en les seves disculpes «les conseqüències del franquisme per a les llengües i les cultures»; en el cas de ser-ne conscient, «això no és un atenuant sinó un agreujant». Finalment, la suposada «descontextualització» periodística en què s'ha emparat la ministra per justificar les seves paraules és "segons Antoni Mir" just «fum».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.