Els dirigents de la Resistència Nacional de Guinea Equatorial (Renage) varen fer ahir una crida als governs i societats espanyoles i balears perquè col·laborin per tal de trobar per al país centreafricà una via que el dugui a una transició democràtica. Actualment, les regnes d'aquest petit estat, anys enrere colònia espanyola, les du Teodoro Obiang, oficialment president de Guinea Equatorial, però a la pràctica «cap d'una fèrrea dictadura militar», segons la Renage. Aquesta organització calcula, a més, que hi ha 800 presos polítics, i milers de refugiats. Per exposar aquesta situació política la Renage, encapçalada pel seu president Daniel Oyono, i amb el suport de la Conselleria de Benestar Social del Govern balear, es va reunir ahir amb els mitjans de comunicació i la colònia guineana de les Balears. A més hi anà el parlamentari del PSM-ENE, Cecili Buele.
Oyono va criticar que la posició del Govern espanyol «no és gens clara perquè no es vol pronunciar oficialment». Ara bé, el president de Resistència Guineana, a l'hora de qualificar la posició del Govern espanyol va assegurar que «és tímida, teba i ambigua» i va demanar que «canviï aquesta actitud» i que «el Govern espanyol expressament es pronunciï a favor d'un procés democràtic a Guinea Equatorial». Oyono va anar més enllà i es va mostrar convençut que «a Espanya hi ha una mena de censura sobre Guinea Equatorial. No es vol parlar del tema ni en els mitjans de comunicació, tot i que som l'únic país de l'Àfrica, llevat del Sàhara Occidental, que parla espanyol».
Per aquest motiu, Oyono, que considerà que la societat espanyola, fins i tot, té una posició més solidària amb Guinea, extraoficialment, que, els seus representants, també afegí que «s'hauria de fer una campanya a l'opinió pública per fer costat a la democratització de Guinea, com s'ha fet amb altres països hispans i, fins i tot, no hispans». Per això, Oyono va demanar ajut tant a la societat espanyola com a la balear. Precisament Oyono va reconèixer que per circumstàncies geogràfiques i econòmiques (la moneda oficial és el Franc africà), «Guinea Equatorial s'ha acostat a l'òrbita de França, als estats francòfons», però encara hi ha una certa resistència des de la població cap a aquesta comunitat.