muy nuboso
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

El PSM planteja als socis del Pacte assolir més quotes d'autogovern

Els nacionalistes proposaran la reforma de l'estatut d'autonomia

Coincidint amb el fet que aviat farà dos anys de la signatura del Pacte de Progrés en el Govern balear, el PSM planteja ara la necessitat d'emprendre canvis urgents per tal d'assolir un major sostre d'autogovern. Els nacionalistes demanaran una reunió entre les diferents forces del pacte per analitzar les possibles vies existents perquè la comunitat assumeixi noves competències.

El diputat nacionalista Antoni Alorda ha recordat que entre els acords del pacte signat s'hi recollia l'adopció de les màximes quotes d'autogovern per tal d'equiparar les Balears amb altres comunitats històriques com ara el País Basc o Catalunya.

Els nacionalistes es mostren oberts a qualsevol sistema per arribar a assumir noves competències, si bé plantegen una reforma de l'estatut d'autonomia vigent com a via per aconseguir-ho. Alorda reconeix que «és un moment polític especialment delicat ja que estam vivint un moment d'involució autonòmica propiciada per l'Estat Central. Amb tot, les Balears han de dir on volen ser».

El document del Pacte del 99 recollia, entre d'altres punts, el traspàs de les competències de Sanitat així com la gestió dels ports i aeroports. A més, es plantejava l'aspiració de reformar el sistema de finançament autonòmic incloent cessions d'alguns imposts. Des del PSM no es posarà cap condició als socis respecte de les competències a les quals cal donar una prioritat.

El PSM critica la carta que Madrid ha enviat al Govern balear, en la qual li recorda tots els acords presos per diferents comunitats autònomes que seran recorreguts en el Tribunal Constitucional. Alorda comenta que «no es pot acceptar aquesta mena de pressió fora del sistema. Em demano el que pensaria Madrid si les comunitats autònomes anéssim al Constitucional cada vegada que una llei aprovada per les Corts ens semblàs incorrecta».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.