cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

La trobada de Gandia fa un manifest per la unitat del català

Un manifest aposta per la unitat de la llengua

Els partits nacionalistes dels territoris de parla catalana exigeixen als estats francés, italià i espanyol una nova cultura política que asumeixi el plurilingüisme i la pluriculturalitat a les seves institucions centrals i al conjunt de la societat. Aquest és un dels acords centrals recollits a la denominada Declaració de Gandia que s'ha signat durant la sisena trobada nacionalista. En aquestes jornades, celebrades sota el lema «L'eix mediterrani a la nova Europa», hi han pres part dirigents i afiliats de base de formacions com ara Convergència Democràtica de Catalunya , Unitat Catalana, el PSM-Entesa Nacionalista i el Bloc Nacionalista Valencià.

El manifest resultant de la trobada també incideix en la necessitat de «demanar el requisit lingüístic per a l'accés a llocs de treball de la funció pública, particularment al País Valencià i a la Catalunya Nord on encara s'està lluny de garantir els drets dels nostres parlants en les administracions públicques». D'altra banda la declaració fa una clara aposta per la unitat lingüística sol·licitant a la Generalitat Valenciana la participació en l'institut Ramon Llull i la convalidació dels títols oficials de català a les Illes i Catalunya amb els que expedeix la junta qualificadora del Valencià.

Des de Mallorca el PSM ha participat de forma activa en la trobada. De fet, el vicepresident del govern, Pere Sampol, va prendre part ahir en una taula rodona al voltant de la futura articulació de l'economia europea. En la seva intervenció Sampol ha destacat que el repte principal en vistes a la construcció de la nova Europa no és altre que superar l'obstacle que suposa Madrid. Sampol comentà que «en aquests moments dins l'estat espanyol s'està produïnt una involució en dos sentits». Per una banda es va referir al «problema d'avançar cap a una Europa més democràtica i plural on els interessos de les regions estiguin vertaderament representats».

Així mateix assegurà que dins l'Estat espanyol Madrid està intentant deixar sense poder de gestió les autonomies i centralitzar de nou les competències i controlar tot el territori. Un dels aspectes que centraren el debat fou l'establiment per part del Govern de la polèmica ecotaxa, a demanda precisament dels asistents. Sampol va fer una defensa d'aquest impost com a mesura justa per aconseguir recursos econòmics que permetin millorar els espais naturals dels que gaudeixen els milions de turistes que arriben cada any a les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.