algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

El 62% de la població de Llevant està a favor de la creació del parc natural

Una enquesta feta per universitats catalanes revela el suport ciutadà al projecte

Un 62 per cent de la població de la comarca de Llevant està a favor de la declaració del parc natural. La Direcció General de Biodiversitat, amb Josep Manel Gómez al capdavent, està redactant actualment el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals del què ha de ser el futur parc natural de Llevant. Aquest és el resultat i la conclusió d'una enquesta realitzada per Neus Andreu i Caterina Amengual, estudiants de Ciències Ambientals de les universitats Autònoma de Barcelona i de Girona, respectivament, i per Joan J. Coll, de la consultora ambiental Pandion.

L'enquesta es realitzà entre juliol i setembre de l'any passat "època d'especial efervescència antiparc natural" entre 402 individus dels municipis de Son Servera, Capdepera i Artà, inclosos els nuclis costaners de Cala Millor, Cala Rajada i la Colònia de Sant Pere. Es deixaren fora de l'àmbit de l'estudi els municipis de Sant Llorenç, Manacor i Santa Margalida, en considerar-se que el parc natural hi tindrà poca incidència.

En els qüestionaris es plantejaren un total de 28 preguntes relacionades amb dades generals dels enquestats, el tipus i grau de relació amb la serra de Llevant, la problemàtica ambiental d'aquesta serra, coneixements sobre la intenció de declaració de parc natural i opinions sobre el parc natural. Si un 62 per cent dels enquestats (250 persones) està a favor del parc natural, un 21 per cent hi està en contra (86 persones) i un 16 per cent no sap o no contesta (66 persones). L'enquesta abraça tots els grups d'edat a partir de 15-20 anys i tot tipus d'estudis i de professions, incloses les classes passives (jubilats, estudiants i mestresses de casa). També cal destacar que un 45 per cent dels enquestats reconegué tenir una finca rústica a la comarca.

Sobre la problemàtica ambiental a la serra de Llevant, les qüestions que preocupen més els enquestats són, de major a menor: el foc, l'erosió i la manca de coberta vegetal, les construccions i les noves residències, la pèrdua d'activitats tradicionals, la venda de finques a estrangers, la utilització de platges i l'excursionisme. Un 91 per cent dels interrogats té constància de la possibilitat que una part de la comarca de Llevant sigui declarada parc natural, fet que confirma l'existència d'un debat social, mentre que el grau de coneixement sobre la redacció del PORN és més limitat, només del 58 per cent.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.