Milers de menorquins participaren a Ciutadella a la processó de la Diada

Al llarg de la jornada es van vendre garballons, malgrat la queixa del GOB

TW
0

Ciutadella va ser, un any més, l'epicentre de la celebració festiva de la Diada del Poble de Menorca. Milers de persones procedents dels diversos municipis de l'illa aprofitaren l'agradable sol d'hivern per tal d'assistir a la tradicional processó de Sant Antoni i al mercadet de taronges, dàtils "i també garballons, malgrat les recomanacions del GOB" que es dugué a terme davant l'antic Hospital Municipal.

Tot va seguir el guió prèviament concebut. Missa a la catedral presidida pel bisbe administrador apostòlic, Jesús Murgui Soriano "que visqué el seu darrer Sant Antoni" i llarga espera a l'exterior de la basílica. Les desenes de persones es convertiren ben prest en milers i, devers les dotze i vint, sortiren els primers fidels del temple. Els clergues baixaren les escales i, llavors, aparegué la imatge del sant eremita, protector dels animals, portat sobre les espatlles pels mateixos voluntaris de sempre.

Passà llavors la corporació, amb el batle Pau Lluch al capdavant. De la comitiva sortiren els tres elegits per tal de representar el Consistori dalt cavall, els regidors David López Luna, Manel Mascaró i Llorenç Casasnovas. A continuació ho feren el bisbe Murgui i el vicari general de la diòcesi, Sebastià Taltavull. Arribats a aquest punt, feren acte d'aparició les primeres autoritats civils i militars, encapçalades pel president del Govern, Francesc Antich; el seu director general de Presidència, Pere Fullana; el conseller Josep Antoni Ferrer; la presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló, i el director insular de l'Administració de l'Estat, Guillermo de Olives.

El pas de la processó pel centre antic i la Contramurada fou admirat per una gernació que s'havia quedat sense lloc a la plaça d'Artrutx. El rellotge marcava gairebé la una i mitja quan el regidor més jove de Ciutadella, el popular Ignasi Fernández, s'obrí pas i féu amb un penó tres tocs damunt el lloc indicat amb una «T». D'aquesta manera, es recorda cada any l'entrada triomfal a la ciutat de les tropes d'Alfons III un 17 de gener de 1287, després d'aconseguir la rendició dels musulmans d'Abú Umar.

Quan l'administrador apostòlic entonava el cant del Te Deum, la festa començava a la plaça de Sant Antoni, on tingueren lloc diverses actuacions musicals i balls folklòrics. Mentrestant, els llocs de venda muntats sota les arcades de l'Hospital es trobaven plenes de gent, que pogué adquirir els controvertits i protegits garballons a un preu de 1.500 pessetes. A les dues, els restaurants estaven col·lapsats. Els bars agraeixen de bon gust cada Sant Antoni i, entre els seus clients, eren ben pocs els que es preguntaven les raons d'una celebració que fou tan multitudinària.