Els ulls del Gran Germà controlen el trànsit

La circulació de la ciutat és vigilada permanentment des del quarter de Sant Ferran de la Policia Local

TW
0

Els seus ulls i les seves mans són els encarregats de posar el màxim ordre possible entre els cotxes que cada dia es mouen per la ciutat. Són els responsables de la sala de trànsit del quarter de Sant Ferran. Desset càmeres ubicades en diferents indrets de la ciutat, més onze al passeig marítim serveixen per controlar des d'un punt únic els carrers més transitats de la nostra xarxa viària.

José Ramón Orta, assessor de l'àrea de Circulació de l'Ajuntament de Palma, assegura que «aquest és el centre neuràlgic del control del trànsit. Des d'aquí es regulen els 160 semàfors que hi ha a la ciutat i es controla tot. Estam permanentment comunicats amb la Policia Local i això ens atorga una rapidesa d'intervenció molt important per resoldre els problemes. No ens torbam mai més de quatre minuts».

Els ulls de la ciutat fan feina les 24 hores. Són el Gran Germà dels conductors, però sols estan controlats per personal entre les set i mitja del matí i les nou i mitja. A la sala hi ha dos operadors de trànsit, un policia de segona activitat, dos enginyers i un enginyer informàtic. La gran quantitat d'aparells informàtics converteix la sala en un espai semblant a un petit departament de la NASA.

Un gran ordinador controla tots els semàfors. Un monitor visualitza i amplia en zoom la càmera seleccionada i la fa rotar; un altre serveix per programar seqüències. Hi ha un vídeo i un ordinador amb CD Rom preparats per enregistrar qualsevol incidència. I una emissora connectada amb la Policia. «Tot això esdevé vital per ordenar la circulació palmesana».

Allò que ningú no es pot imaginar és que quatre segons poden ser vitals per solucionar els embussos en algunes de les vies principals de Palma. «Quatre segons de més en un semàfor pot arribar a suposar llevar 24 cotxes d'un carrer de cop, allò que passa és que s'ha de jugar amb aquests semàfors i això, de vegades, és complicat». Sigui com sigui, el Gran Germà de Cort se sustenta sobre pals de quinze metres d'altura i disposa de zooms de deu augments, capaços de llegir una matrícula a la perfecció a més de cent metres de distància.