Els habitants de la Vall fa 20 anys que es mobilitzen pel salvar el paisatge

Quasi tots els projectes han tingut reposta popular amb la formació de plataformes

TW
0

En els darrers 20 anys tots els projectes de desenvolupament que hi ha hagut a la Vall que implicaven un cert consum de territori o recursos en detriment del paisatge han tingut una resposta popular immediata de protesta que, la majoria de les vegades ha aconseguit el suport dels polítics i la paralització dels corresponents projectes. L'actual polèmica sobre el polígon de serveis de Son Puça no és més que un nou exemple d'aquesta actitud de molts sollerics davant el que consideren una agressió a un paisatge i uns recursos que encara són singulars dins el context insular.

Passant revista no gaire exhaustiva a les protestes contra grans projectes que hi ha hagut en els darrers 20 anys ens trobam davant un panorama que ben segur no té paral·lelisme a cap altra localitat de Mallorca. Una de les primeres protestes «sonades» va ser l'any 1979 per a la paralització d'una pedrera de guix prop de la carretera de Deià al lloc anomenat Es Forn des Guix. Fins i tot el grup de cinema amateur Wilma va arribar a produir un curtmetratge de dibuixos animats en què s'escenificava la destrucció de les muntanyes solleriques, que va arribar a tocar el cor de la majoria dels habitats de la Vall. Hi va haver tanta mobilització contra el que es considerava un atemptat al paisatge que el projecte es va paralitzar i mai més no se n'ha parlat.

Posteriorment al Forn del Guix, seguirien altres respostes massives i contundents contra el Port esportiu d'Antoni Quart (1989), l'ampliació de la carretera de Deià (1994), la construcció de vials prevists al PGOU de Sóller que s'eliminaren del planejament en contra de tots els criteris tècnics (1997), el projecte de transvasament d'aigua dels torrents de Sóller i Fornalutx i dels excedents de la font de s'Olla (1998), la construcció del segon accés al port per Son Llempaies (1998) i ara per a la preservació de la «pantalla» paisatgística de Son Puça i Son Angelats, «amenaçada» pel projecte de polígon.