algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Sanitat afirma que Madrid no compleix amb els malalts mentals illencs

La conselleria demanarà inversions reals per dotar la xarxa abans de les transferències

90194
L'hospital Psiquiàtric pot ser reconvertit en un centre psicogeriàtric.

L'Insalud-Balears ha oblidat o incomplit parcialment fins ara bona part de les seves obligacions legals envers els pacients de malalties mentals, com són ara l'atenció als episodis aguts en malalts crònics o la seva rehabilitació. El decret pel qual es traspassà l'assistència dels crònics a l'hospital Psiquiàtric, gestionat pel Govern balear, i el concert de trenta llits per estades breus a aquest hospital han estat objecte d'abús per part de l'Institut nacional, que no ha reforçat les àrees d'atenció que li pertocaven i ha derivat de manera sistemàtica els seus pacients al centre del carrer de Jesús.

Ara el Govern balear pretén tornar a l'Insalud allò que és d'Insalud, de manera que aquest institut haurà de garantir inversions reals a la xarxa de salut mental illenca abans de transferir a la Comunitat Autònoma les seves competències en assistència sanitària. Es tracta que, quan l'any 2003 es produeixi aquest traspàs, la xarxa d'atenció a la salut mental estigui dotada de manera que sigui factible aplicar la reforma psiquiàtrica.

De fet, segons determina clarament un informe del Ministeri d'Administracions públiques, «no s'inclou en el Sistema nacional de Salut l'hospitalització de processos crònics, excepte en les seves fases de reagudització». Però Insalud no ha fet inversions per incrementar els seus llits d'aguts (actualment just en disposa de 18 oberts a Son Dureta), esperant l'obertura de Son Llàtzer; l'hospital de Manacor havia de comptar amb aquesta unitat, però Rodrigo de Santos "director territorial de l'Insalud" desestima obrir-la a curt termini per fer, en el seu lloc, un centre de dia.

Amb aquesta previsió, el Psiquiàtric no podria ser «tancat», perquè les seves places concertades serien irrenunciables. Però aquest no és l'únic incompliment competencial. Segons la legislació, l'Insalud també és responsable en l'Atencció Primària de «l'educació, l'atenció i assistències sanitàries a malalts amb processos crònics», igualment que la seva rehabilitació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.