muy nuboso
  • Màx: 18.11°
  • Mín: 13.93°
17°

L'Insalud responsabilitza l'Executiu balear dels col·lapses a Son Dureta

De Santos diu que incrementarà les assistències domiciliàries per fer front a la manca de places

Segons les xifres aportades per l'Insalud a les Illes, els hospitals que pertanyen al Govern balear (General, Joan March i Psiquiàtric) són els únics que enguany han experimentat un creixement pressupostari que no s'ha correspost amb un increment d'ingressos. En aquest context, el director territorial de l'Insalud, Javier Rodrigo de Santos, tornà a lamentar ahir el suposat tancament d'uns 67 llits hospitalaris als Joan March i Hospital General des de l'estiu passat, mentre que Son Dureta reconeixia ahir una llista de 40 pacients en espera d'ingrés. Aquestes xifres poden ser ridícules quan, avançat el mes de desembre, arribi l'epidèmia anual de grip, que farcirà Son Dureta de malalts crònics i gent gran; moltes d'aquestes persones eren derivades, fins ara, als hospitals del Govern.

«Ni la grip ni els ciutadans entenen de política», sentencià ahir De Santos, i afegí que «en cap cas una justificació de caire financer no permet tancar més de 50 llits» que són necessaris. De Santos afirmà que ja són en marxa diverses negociacions per optar a llits a la resta d'hospitals concertats i, fins i tot, per incrementar l'atenció domiciliària als malalts mitjançant l'Atenció Primària.

Com ja saben els lectors, el Govern balear exigeix a l'Insalud el pagament de tots els llits hospitalaris que l'Institut nacional empra efectivament any rere any a les instal·lacions del Joan March i el General de Palma (i també al Psiquiàtric, bé que en aquest cas no és contemplat) per sobre del nombre efectivament reconegut al concert existent entre ambdues institucions. La consellera Aina Salom s'ha queixat en nombroses ocasions d'aquest concert, que és «penalitzador» per a la Comunitat Autònoma.

En aquest context, Rodrigo de Santos parlà ahir com d'«una presa de pèl» de l'oferta efectuada divendres passat pel Servei Balear de la Salut (Serbasa, del Govern balear) per posar a disposició de l'Insalud dos llits diaris. Segons De Santos, això «no sembla ni del tot creïble ni del tot correcte», atès que existeix un acord previ "del març, però sense signar" molt superior. De Santos acceptà, emperò, que l'acord del mes de març no arribà a ser signat i fou efectuat amb un altre titular del Serbasa, Adolfo Marquès (l'actual responsable n'és Joan Domènech); però demanà «seriositat en la gestió» de Sanitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.