Trepitjar raïm esdevé competició a Binissalem

Una quarantena de binissalemers sucaren prop de 600 quilos de raïm seguint l'estil tradicional

Els joves trepitjaren prop de 600 quilos de raïm | Foto: T. Garcies.

TW
0

Costum tan antic com el de trepitjar el raïm per treure'n el most del qual s'obté el vi, es podria convertir en un esport alternatiu. Almanco a Binissalem aquesta pràctica ja desapareguda s'ha recuperat transformada en una competició vistosa, i molt aferrisada.

Els joves del ploble, repartits en 11 equips varen competir ahir horabaixa a la plaça de l'església, tot cercant un petit moment de glòria, així com també uns interessants premis en metàl·lic que eren de 30.000, 20.000 i 10.000 pessetes per als més feiners.

Les regles del joc eren ben senzilles. Cadascun dels equips, integrats per quatre persones disposaven de 10 minuts, repartits en dues tandes, per trepitjar 50 quilos de raïm que tenien al cubell i que procedien de la vinya de can Perol. L'objectiu era aconseguir el màxim de litres de most possible, això sí, a la manera tradicional aferrats pels braços i fent voltes.

Foren molts els joves que acudiren a la festa amb la vestimenta de cassot. De fet, a partir de l'any que ve aquesta indumentària serà obligatòria per a tots els participants. Després de més d'una hora d'esforços i unes bones suades va ser l'equip integrat per Mateu Capellà, Maria Antònia Martí, Pedro Reus i Joan Toribio el guanyador. Els quatre aconseguiren treure 16 litres de suc enfront dels poc més d'onze del segon classificat.