Munar presenta l'equip que redactarà el pla territorial parcial de Mallorca

La presidenta del CIM promet als mallorquins un procés de treball «participatiu»

TW
0

La presidenta del Consell Insular de Mallorca (CIM) va presentar ahir, vigília de la diada de l'Illa, l'equip redactor del pla territorial tarcial, que haurà d'estar acabat abans de la fi de la legislatura. La principal característica del procés de treball d'aquest equip és que serà «participatiu», segons la presidenta illenca.

El desig de la societat mallorquina, que podrà participar en l'elaboració del pla, és la protecció d'un territori limitat el futur del qual depèn d'aquesta preservació, segons Munar, que va esmentar l'enquesta feta pública la setmana passada pel Govern balear de la qual es desprenia que l'excés d'urbanització del territori figura entre les principals preocupacions dels illencs.

«No es pot deixar el futur en mans dels especuladors», va dir la presidenta. «El futur de Mallorca vol manco grues i més seny», va afegir. Els encarregats de transformar aquest seny en un programa territorial és una UTE (unió temporal d'empreses) formada per les empreses Mecsa "amb experiència en ordenació del territori" i Idom "experta en enginyeria amb projectes com el Museu Guggenheim, de Bilbao", que redactaran el pla territorial parcial de Mallorca en un màxim de vint-i-set mesos i valorat en 297.500.000 pessetes. Acompanyaven Munar en la roda de premsa el conseller d'Urbanisme del CIM, Rafael de Lacy; el conseller d'Obres Públiques autonòmic, Josep Antoni Ferrer, i els responsables de les empreses.

De Lacy va afirmar que l'oferta feta per Mecsa-Idom va ser l'única que va resultar «guanyadora en tots els punts del concurs» de les set propostes que hi ha havia. José Luis Burgos, portaveu de Mecsa, va qualificar el pla com «el més important que s'està fent i que es farà en els pròxims anys en tot l'Estat». El futur instrument d'ordenació «prepararà el territori per a un millor desenvolupament econòmic i social», segons Burgos, i gaudirà del següent contingut: diagnòstic territorial; objectiu de desenvolupament socieconòmic; protecció d'espais d'interès natural o cultural; definició del sòl agrícola i forestal protegit; ubicació d'equipaments comarcals; ubicació de les grans insfraestructures; determinació de serveis supramunicipals, i correcció de desequilibris en zones limítrofs.