L'economia illenca tan sols crea llocs de feina de «poca o baixa» qualificació professional, és a dir, «no exigeix generalment cap formació específica ni coneixement tècnic (especialització) i, en tot cas, aquesta és camuflada per una experiència laboral prèvia, encara que precària i poc estable». Un factor determinant per aconseguir aquest tipus d'ocupació és l'«esforç físic».
Els dos motors de la producció balear, el sector turístic i el ram de la construcció, concentren el 77'25% d'aquesta classe de contractació en 10 categories: personal de neteja d'oficines i hotels; cambrers, bàrmans i similars; picapedres; taquígrafs i mecanògrafs; dependents i demostradors en tenda; peons de transport i descàrrega; peons de la construcció; cuiners i preparadors de menjars; peons industrials i manufacturers; i recepcionistes.
Aquesta és la conclusió que extreu la Conselleria de Treball i Formació de l'informe sobre les ocupacions laborals a les Balears l'any 1999, elaborat pel seu observatori laboral. Dels 364.297 contractes formalitzats l'any passat, el 58'3% (212.527) els acaparen els homes i el 41'7% restant les dones. A més, el sexe femení fa el 60% de les demandes totals per aconseguir feina.