nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

La producció de garrova perilla per la fugida de mà d'obra a la construcció

La sequera fa que la qualitat de la garrova millori, a la vegada que els preus

Bona part de la collita de la garrova d'enguany perilla seriosament a causa del dèficit de mà d'obra existent per recollir-la. El bon moment pel qual passen els sectors turístic i de la construcció, amb una gran demanda d'operaris, ha provocat que molts jornalers de temporada, que es dedicaven a les tasques del camp, hagin passat a treballar en l'hostaleria o com a picapedrers.

El gerent de la Cooperativa Camp Mallorquí, Joan Magro, explica que «els pagesos estan molt preocupats, ja que tenen importants problemes per trobar operaris disposats a fer feina al camp». I és que, els sous que s'estan pagant al camp són sensiblement inferiors als que es manegen al sector turístic. Per aquest motiu, els propietaris de finques si han de contractar jornalers amb uns sous més alts no treuen rendibilitat als cultius.

Magro comenta que «fins fa pocs anys, amb l'arribada de l'estiu, es traslladava des de la Península un important contingent de temporers que passaven els mesos d'estiu fent feina en les collites de l'ametlla i la garrova. La vinguda d'aquests grups de treballadors s'ha reduït de manera dràstica en poc temps, fet que ha creat un important dèficit».

El gran problema de la recol·lecció de la garrova és que la tasca és totalment manual. Així com amb l'ametlla la manca de mà d'obra s'ha pogut compensar amb una major mecanització de la feina, no ha passat el mateix amb la garrova. Aquest fet és especialment greu si es té en compte que les expectatives pel que fa als preus són molt optimistes.

Enguany el preu del quilo del garrofí està més alt. A més, la sequera ha provocat que la garrova tengui molt manco popa i que el percentatge de garrofí per quilo sigui molt més elevat que en altres anys. Això farà, que les de 40 pessetes de mitja per quilo que es pagaven al pagès l'any passat se superin. Els nous preus es fixaran el setembre.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.