algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Pedro Fornés: «Els farmacèutics no hem de solucionar els problemes econòmics de l'Estat»

El vicepresident del Col·legi d'Apotecaris creu que el decret de Madrid tindrà conseqüències laborals pels professionals

El vicepresident del Col·legi d'Apotecaris, Pedro Fornés, creu que és un error que el Govern d'Aznar intervengui en el sector amb mesures restrictives que incideixen directament en el seu marge de beneficis. Les protestes, després de la jornada de dimarts, continuaran el setembre i els apotecaris illencs ja han donat el seu suport a les futures mobilitzacions.

A continuació els oferim una part de l'extensa entrevista que apareix avui al Diari de Balears.

"Sembla que la protesta dels farmacèutics ha tingut un èxit total a Balears i també a la resta de l'Estat.
"Sí. Ha tingut un seguiment massiu. El motiu de la nostra protesta és la forma com ha portat el Govern central aquest tema. Sempre havien dit que hi hauria diàleg i no ha estat així. És molt ingrat aixecar-te un matí i trobar-te amb aquesta notícia al carrer.

"El Govern central ha dit que no negociarà, però quin diàleg hi pot haver quan la normativa ja està publicada al BOE, com es pot maniobrar?
"Això no ho he sentit, però la ministra de Sanitat, Celia Villalobos, ha dit que no entenia la postura dels farmacèutics. Ahir ja ho apuntàrem, els nostres juristes estan preparant el recurs contenciós administratiu contra el Reial Decret 5/2000 i també valoren la possible inconstitucionalitat d'alguns aspectes. No és la primera vegada que els farmacèutics guanyem un recurs al Govern. Fou el 1985, també contra una rebaixa dels marges de beneficis.

"Tota la protesta s'ha centrat en la davallada del marge de beneficis.
"És evident i lògic que la protesta és conseqüència d'un problema econòmic. Però nosaltres estam enfadats per la forma com s'ha portat el tema, perquè si a nivell bilateral, o a tres parts, amb la intervenció del Ministeri d'Economia, ens haguessin assegut a parlar, probablement s'hauria arribat a unes mesures semblants, però almenys consensuades.

"El decret afecta unes 160 farmàcies illenques. Com repercutirà en el negoci? 
"Les farmàcies que tenen una facturació superior als 50 milions de pessetes anuals i veuen minvar els seus ingressos, el primer que faran és reduir el nombre de titulars que treballen al seu servei. Segur que tindrà conseqüències laborals per als professionals.

"Frenarà el decret la despesa de farmàcia? 
"La despesa farmacèutica va íntimament relacionada amb la millora de la qualitat de vida i aquesta, amb el medicament, que tracta malalties que abans no es podien curar. Si augmenta el nombre de pensionistes, és evident que també ho fa la despesa. Un altre aspecte és la investigació: obrir noves línies d'estudi de molècules implica molts de doblers i és evident que els laboratoris han de treure una rendibilitat. Malgrat això, el preu del medicament a Espanya és dels més baixos de la UE. Si juguem amb noblesa, haurien d'apujar els preus al nivell de la UE. Però el que es fa és imposar mesures restrictives i després volen ser europeus.

"Què senten els farmacèutics illencs? 
"Hi ha un ambient de desengany, quan sempre hem col·laborat amb l'Administració. Però en arribar cada juny, el Govern aprova mesures contra nosaltres. No hem de solucionar els problemes econòmics de l'Estat. En lloc de despesa farmacèutica s'hauria de parlar de despesa de prescripció facultativa. Acceptaren mesures raonades i consensuades per reduir-la.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.