cielo claro
  • Màx: 19.9°
  • Mín: 9.02°
19°

La manca d'aliment, deguda a la sequera, obliga a vendre bestiar a preus regalats

Alguns pagesos han venut cada ovella per la minsa quantitat de 1.000 pessetes

La greu sequera d'enguany ha comportat efectes devastadors entre les ramaderies del Migjorn i Pla de Mallorca, de manera que la manca d'aliment per al bestiar s'ha traduït en la mort física d'alguns animals, el seu sacrifici a l'escorxador i, sobretot, la venda del bestiar a preus quasi regalats que, en algunes ocasions, tan sols han estat de 1.000 pessetes per animal.

«A hores d'ara, un total de 300 ovelles procedents de finques del municipi de Llucmajor han hagut de ser venudes a altres finques de l'Illa, però també a la Península, sovint per uns valors ridículs que oscil·len entre les 1.000 i les 4.000 pessetes per ovella, quan els anys sense sequera el bestiar oví es venia a 10.000 pessetes per unitat», va explicar el president de la Cooperativa Agrícola de Llucmajor, Gabriel Mas.

Amb aquesta climatologia tan adversa per al sector primari mallorquí, els pagesos no obtenen un rendiment amb el seu bestiar perquè han de comprar l'aliment a preus altíssims i a l'hora de vendre la mercaderia no els surt a compte. «Hi ha molts de casos de ramaders a qui és indiferent vendre els seus animals a qualsevol preu, en la mesura que han de realitzar enormes inversions és un pou foradat. A hores d'ara, a Llucmajor hi ha un total de set guardes d'ovelles, els propietaris de les quals en cerquen possibles compradors perquè no poden sostenir el seu ramat», va manifestar Mas. Dins aquesta geografia de la sequera, les finques més afectades són les de ramaderia extensiva de Llucmajor.

En aquesta zona s'han detectat alguns casos d'animals que han mort per manca d'aliment, ja que han arribat a estar molt magres i no han pogut suportar les altes temperatures.

En aquest sentit, alguns pagesos afectats han coincidit a declarar que si el menjar que ha promès el Govern no arriba en quinze dies, la mort del bestiar es generalitzarà arreu de les ramaderies d'aquesta zona afectada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.