algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

El canó de la Penya Roja serà «rescatat» amb un helicòpter de protecció civil

Uns brètols el varen desplaçar set metres de la seva posició original, amb el conseqüent perill que caigui

61872
El canó de la Penya Roja s'instal·là l'any 1603 i dominava la cala del Pinar per evitar les incursions dels pirates.

El canó de la Penya Roja, o el Canó del Moro com és coneix popularment, serà objecte d'una operació de rescat en la qual s'estudia la presència d'un helicòpter de Protecció Civil. Aquest dispositiu es farà per retornar aquesta peça històrica al seu lloc original. Fa més d'un any que uns brètols varen desplaçar el canó set metres i el deixaren prop del penya-segat, amb el conseqüent perill de caiguda.

L'operació es durà a terme amb un contingent de tècnics municipals que amb l'esperada ajuda de l'helicòpter recolliran el canó i el col·locaran sobre una base de fusta que es fabricarà especialment i que no permetrà que pugui ser mogut de nou per uns energúmens. Per tal de confeccionar aquesta peça, s'ha comptat amb l'assessorament del Grup d'Estudi de les Fortificacions de les Balears, que a més completarà un treball documental sobre aquest característic enclavament.

Àngel Aparicio, president del GEFB, la col·locació a la Penya Roja del canó va ser motivada per la constant incursió de pirates per les cales del Pinar. La instal·lació es va efectuar l'any 1603 i formava part de la bateria de defensa per dominar aquella zona. Per aconseguir moure la peça, de 16 quintars (uns 700 quilograms), i pujar-lo fins a la Penya Roja es suposa que s'utilitzaren animals de càrrega.

L'operació per «rescatar» el canó servirà també per dur a terme la seva restauració, segons estudia actualment l'Ajuntament d'Alcúdia. El GEFB veu convenient dur a terme una restauració integral de la zona, amb l'ajuda de la seva documentació i els estudis que s'han fet. El grup creu necessari que el primer que cal fer és restaurar el canó, que presenta alguns desperfectes. Seguidament s'haurien de recuperar les construccions de defensa que antigament custodiaven el penya-segat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.