El CIM declara avui monument el Banc de Sóller, can Prunera i Sant Bartomeu

Els tres edificis són modernistes i a partir d'ara seran Béns d'Interès Cultural

TW
0

Tres edificis emblemàtics de Sóller, el Banc de Sóller, can Prunera i la façana de l'església parroquial de Sant Bartomeu poden ser declarats avui Bé d'Interès Cultural (BIC) per la Comissió de Patrimoni del CIM, amb categoria de monument.

Tècnics del Consell han elaborat en aquests darrers mesos un extens informe que serà el que avui té previst debatre la Comissió de Patrimoni per procedir a la declaració.

Segons el regidor de Cultura i Patrimoni de Sóller, Guillem Bernat, la declaració de BIC d'aquests edificis emblemàtics és el final d'un procés que s'inicià ja fa temps. Per suposat sobre aquests edificis ja existeix una forta protecció urbanística dins el Pla General però la seva declaració de BIC i la categoria de monument n'assegurarà encara més la conservació i pervivència, fet que es considera fonamental ja que es tracta d'edificis emblemàtics, estretament lligats a la imatge de la ciutat.

Els tres edificis pertanyen tots a l'estil modernista. En el cas de can Prunera, situat al carrer de sa Lluna número 90 de Sóller, es tracta segons els experts de l'edifici modernista privat més important de Mallorca.

Tot i que en diverses publicacions, i fins i tot en alguna oferta immobiliària, ha estat atribuït a l'arquitecte català Joan Rubió, no es coneix el nom del seu autor, llevat que va ser fet construir pel comerciant solleric Joan Magraner Prunera, entre els anys 1909 i 1911. Pertany al modernisme típic català amb una façana de pedra de gran profusió decorativa, amb ferro forjat, garlandes de flors art nouveaux, persianes de línies corbes, vidrieres interiors i altres elements decoratius, tan característics de l'estil.

Pel que fa al Banc de Sóller i a la façana de Sant Bartomeu, ambdós edificis són obra de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí. El banc, situat a la plaça Constitució, va ser inaugurat el novembre de l'any 1912, mentre que la façana de Sant Bartomeu no va ser finalitzada fins l'any 1947, tot i que les obres havien començat 43 anys abans, l'any 1904.