La Comissió d'Infrastructures de Cort decidí ahir la creació d'una comissió formada per representants de l'Ajuntament, el Consell Insular i el Govern Balear, així com d'aquelles entitats ciutadanes que es consideri oportú que en formin part, amb la finalitat de fer un estudi per a la recuperació integral de la Síquia de la vila.
Així ho va manifestar a Diari de Balears el segon tinent de batle de Cort i regidor d'Infrastructures, José María Rodríguez, que va explicar que «aquesta és una de les mesures més importants que es poden prendre de cara a la conservació i la recuperació d'aquest element patrimonial».
La recuperació de la Síquia de la vila ha estat demanada de forma continuada per tots els grups polítics de l'oposició. El darrer que ho va fer va ser el d'Unió Mallorquina, que va proposar la posada en marxa d'un projecte de recuperació dels trams que encara queden de la Síquia de la vila. «Pensam que és un dels projectes més importants a dur a terme a la zona de l'Eixample en matèria de recuperació del nostre patrimoni».
Unió Mallorquina va demanar en aquells moments una actuació decidida en els principals trams que queden de la Síquia de la vila: el que discorre a tocar de la carretera de Valldemossa, el de Son Pons de la Terra, el que hi ha al voltant del parc infantil de Pryca, el del carrer Cecili Metel i el del carrer Sant Josep de la Muntanya.
La Síquia de la vila, que ja apareix documentada a les pàgines del «Llibre del Repartiment» i en el «Liber Maiolichinus», era una dels dos grans corrents d'aigua que travessaven la Ciutat. La Síquia va ser construïda pels musulmans després del seu assentament a l'Illa, a partir de l'any 902 amb la finalitat d'abastar d'aigua el palau de l'Almudaina, residència del valí, i abeurar els jardins i els horts que hi havia estesos dins la medina. Tot això sense oblidar les més de trenta mesquites que empraven, així mateix, l'aigua de la síquia reial de la font de la vila, perquè tots els creients s'havien de rentar segons l'Alcorà».