muy nuboso
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

Els pagesos volen que s'investigui els «preus abusius» del gasoil agrícola

Denuncien que les petrolieres exerceixen un «oligopoli a les Illes»

La Unió de Pagesos i la Unió de Cooperatives de les Balears Ucabal demanen a l'Administració central i al Govern balear que encarreguin al Tribunal de la Competència una investigació sobre els «abusius preus del gasoli agrícola a les Illes que imposen les companyies petrolieres».

Consideren que aquestes empreses que actuen a les Balears «estan exercint una estratègia d'oligopoli, s'aprofiten de la nostra insularitat i ens fan combregar tant si volem com si no amb els preus abusius que pacten». Les dues organitzacions denuncien que, encara que és normal que les companyies petrolieres hagin de pujar els preus per la pujada del preu del cru i del dòlar «és inexcusable que mentre la benzina súper hagi augmentat un 25 per cent «el gasoil B, utilitzat per la maquinària agrícola, ho hagi fet un 71 per cent. Aquesta diferència no és comprensible ni acceptable».

A més a més, les dues institucions remarquen que «a les Illes la pujada és encara més forta, ja que els preus sempre són al voltant de 20 pessetes més cars per litre, i arriben a superar les 75 pessetes/litre, mentre que a altres zones de l'Estat el preu màxim ha estat de 60 pessetes/litre. Aquesta diferència es veu doblement agreujada ja que els pagesos de les Illes són els que tenen la renda més baixa de l'Estat i per tant és el sector menys productiu». Per tot això, demanen també al Govern de les Illes que «actuï obligant aquestes macroempreses a mantenir uns preus si més no similars a la resta de l'Estat, eliminant així l'efecte de la insularitat sobre els preus». Per una altra banda, demanen al Govern de l'Estat que «elimini l'impost especial d'hidrocarburs per al gasoil B, que a l'actualitat arriba a les 13 pesetes/litre; que eliminin les traves a la distribució de carburants per les societats cooperatives i que es faci una reducció dels mòduls de l'IRPF que els pagesos han de pagar pels seus cultius».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.