algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

El Govern confirma que les runes seran gestionades per una concessió pública

Presentades sol·licituds per realitzar triatge provisional d'enderrocs a can Set i Manacor

El president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich, i la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, han confirmat que la gestió dels enderrocs serà atorgada a través d'una concessió pública. El director general de Residus i Energies Renovables, Nicolau Barceló, ha declarat a Diari de Balears que, «fins a l'aprovació definitiva del pla específic d'enderrocs i residus voluminosos, l'activitat en aquest sector serà regulada per l'ordre publicada el passat dimarts. De moment, ja hem rebut dues sol·licituds, per part d'empreses de transportistes, de crear plantes provisionals de triatge a can Set "pedrera de ses Cadenes, entre Palma i Llucmajor" i Manacor, i n'esperam a Calvià i Muro, per la qual cosa Mallorca quedaria dividida en quatre zones de tractament, la qual cosa ens sembla una distribució molt raonable». Aquesta sistema provisional de gestió dels enderrocs durarà aproximadament un any, mentre la Direcció General de Residus redacta el pla definitiu. L'administració autonòmica tenia previst realitzar un pla de residus sòlids urbans, que ja està aprovat, i elaborar una planificació global de residus, però, davant les circumstàncies, els enderrocs o restes d'obres tindran una normativa específica.

Com es recordarà, fa unes setmanes esclatà una crisi en aquest sector per mor del tancament de l'abocador d'enderrocs que Emaya té a Son Reus. Els transportistes organitzaren protestes, com deixar contenidors plens de runes davant la Conselleria de Medi Ambient o una concentració de camions davant el Consolat de la Mar. Així mateix, mentre es trobà un dipòsit provisional, durant uns dies s'abocaren, de manera incontrolada, enderrocs a indrets il·legals.

Aquest conflicte, i l'evidència d'una activitat intensa en aquest sector, ha obligat el Govern a preveure un pla específic d'enderrocs. Fins a la seva aprovació, una de les conseqüències de l'aplicació de l'ordre provisional serà que els propietaris d'algunes pedreres deixaran de fer negoci amb l'abocament de runes. A més, la restauració de pedreres s'haurà de fer, a partir d'ara, amb materials inerts, després de la tasca de triatge. La Direcció General de Residus recorda que tirar residus voluminosos que no siguin nets o inerts a una pedrera es pot veure castigat amb sancions a partir de 5 milions de pessetes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.