La Conselleria de Sanitat i Consum reclama la reobertura de negociacions amb Insalud per tal de fer front a accions urgents en matèria hospitalària i d'atenció mèdica. La urbanització dels solars en què s'edificarà l'Hospital d'Inca, l'obertura del nou Hospital de Son Llàtzer (Palma II) i la redacció urgent del pla director de Son Dureta foren algunes de les reivindicacions expressades ahir per la consellera Salom, qui interpretà el balanç triunfalista de legislatura efectuat el dia abans pel director territorial d'Insalud, Javier Rodrigo de Santos, recordant que les Illes Balears encara són a la cua de l'Estat en equipaments sanitaris.
«Seria interessant tractar tots aquests assumptes i molts d'altres dilluns» amb el ministre José Manuel Romay Beccaría i el president executiu d'Insalud, Alberto Núñez Feijoo, els quals demà «posaran la primera pedra o qualque cosa semblant» a la reforma endarrerida de Son Dureta, segons anuncià Insalud despús ahir. A més, com ja ha estat publicat, Rodrigo de Santos afirmà que la despesa capitativa d'Insalud a les Illes s'acostarà enguany per primera vegada a la mitjana estatal, fins un 96 per cent.
A aquestes reivindicacions, Salom n'afegí el malestar del Govern perquè Insalud «ignora» que la Conselleria té competències exclusives en planificació sanitària, en referència al recent anunci "efectuat per Rodrigo de Santos en conferència de premsa" sobre l'obertura d'un quart PAC a Palma. És el departament autonòmic de Sanitat qui ha de decidir aquesta possibilitat, mai no l'Insalud. En aquest sentit, Salom recordà que aquest greuge ha coincidit amb l'aniversari de l'autonomia balear.
En relació a la manca de finançament que impideix l'Ajuntament d'Inca urbanitzar els terrenys en què s'edificarà el futur hospital, Salom es remeté a documents que proven com la Conselleria avisà, almanco en dues ocasions i per escrit (els dies 18 i 22 d'octubre), al batle Rotger com aquesta situació s'havia de produir. Efectivament, la publicació en les planes d'aquest diari d'un escrit de Carmen Navarro "directora general d'Insalud en matèria de pressuposts" al batle Rotger demostra com Madrid considera que les obres d'urbanització són imprescindibles perquè els terrenys siguin acceptats com legals. «Pere Rotger s'estimà més seguir els consells d'altres, emperò», en referència clara a Rodrigo de Santos; ara un ajuntament endeutat "devers 20 milions sobre la seva capacitat" no té solvència per fer front a la despesa d'aquesta urbanització.