cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

La falta de pluja a les Balears iguala ja en intensitat les grans sequeres del segle

No supera, de moment, els llargs períodes de falta d'aigua de la dècada dels 60

El període de sequera actual ja ha igualat en intensitat les grans sequeres dels darrers 45 anys a les Illes, encara que no és, de moment, el de més llarga durada.

Segons dades aportades pel Centre Meteorològic de les Illes Balears, basades en un estudi interanual a través de cinc estacions meteorològiques de Mallorca, ara la situació de dèficit d'aigua ha arribat a les puntes més baixes que van viure les Illes Balears durant les dècades dels 60 i dels 80, en períodes de 12 mesos interanuals. No obstant això, mentre que en els 60 la sequera va durar cinc anys seguits "des del 64 al 69" l'actual període de falta de pluja va començar a finals del 97 i continua en l'actualitat, és a dir un poc més de dos anys, sense que es pugui determinar, com és lògic, quan acabarà. En aquests tres períodes forts de sequera el dèficit d'aigua, basat en períodes interanuals de dotze mesos, ha estat del 49 per cent en els darrers cinc anys de la dècada de 1960, del 53 per cent a principis de 1980 i del 52 per cent en l'actual període.

Sense cap dubte, les dades publicades ahir per Diari de Balears, segons les quals durant el mes de febrer pràcticament no ha plogut, expliquen el dèficit d'aigua del període actual. Les dades, aportades per Agustí Jansà, director del centre meteorològic, estan basades en els mesuraments pluviomètrics realitzats en les estacions de Lluc, sa Pobla, Porreres, Portocolom i aeroport de Mallorca. Segons Jansà, «són molt orientatives per tenir una idea de la situació en el conjunt de totes les Illes Balears».

Analitzant l'evolució plumiomètrica, Jansà apunta que les puntes de sequera i de superàvit d'aigua dels darreres 45 anys «no segueixen cap cicle, més aviat les dades demostren que els períodes de sequera o de pluja són irregulars, ja que en el darrer període dels 60 hi ha cinc anys de sequera, després, entre la dècada del 70 i els 80 es detecta quasi un període seguit de pluja, amb certes baixades, que dura 12 anys». Finalment, Jansà diu que les dades d'aquests 45 anys impossibiliten determinar si hi ha un canvi climàtic, «ja que és un període curt per fer una valoració al respecte».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.