Els jutjats d'instrucció superaren per primera vegada els 10.000 casos el 1999

L'ús abusiu de la justícia, el turisme i els residents estrangers col·lapsen l'Administració

TW
0

Els jutjats d'instrucció de l'avinguda d'Alemanya superaren per primera vegada els 10.000 assumptes durant el 1999, segons informà el jutge degà Pere Barceló, que qualificà aquestes xifres «d'històriques». Aquest volum de casos penals registrats l'any passat només és comparable al de les grans ciutats espanyoles.

Entre les causes que poden explicar aquesta entrada massiva de denúncies destaca l'ús abusiu que fan els ciutadans illencs de la justícia, ja que es presenten recursos per qualsevol litigi, en molts de casos entre veïns. També el bon moment econòmic, la incidència del turisme i el cada vegada més gran col·lectiu de residents estrangers ocasiona que aquesta administració estigui al límit del col·lapse o, almenys, que camini més lentament del que seria desitjable, ja que hi ha més habitants dels censats i també més delinqüència.

La mitjana de casos que estaven acostumats a tractar els jutjats penals se situava entorn dels 7.000. Segons ha manifestat Pere Barceló, si aquesta situació segueix la línia ascendent dels darrers anys, serà necessari crear un onzè jutjat d'instrucció.

Malgrat que fins ara la dotació d'infraestructura dins la jurisdicció penal era acceptable, l'augment del nombre de delictes fa que els jutjats no puguin continuar assimilant aquest increment de càrrega.

Els jutges penals han detectat durant els dos darrers anys un increment de causes contra persones estrangeres, principalment nord-africans i alemanys. Entre els primers no sorprèn, perquè eren habituals les denúncies que afectaven aquest col·lectiu. No ocorre així entre els europeus, que generalment protagonitzen altres tipus de delictes, com ara grans estafes i blanqueig de doblers. Els titulars d'instrucció han començat a tramitar amb certa freqüència extradicions d'estrangers per delictes de sang al seu país. Segons Pere Barceló, durant l'estiu, hi havia guàrdies que pareixia que els jutjats treballaven per a estrangers, ja que la Policia conduïa més detinguts de fora de l'Estat que espanyols. En aquest sentit, la reivindicació que els jutjats disposin d'intèrprets comença a ser fonamental.

Els ciutadans són conscients que l'administració de justícia és la que pitjor funciona com a servei públic. Per això, les queixes davant organismes com ara el Defensor del Poble són freqüents i afecten, per aquest ordre, els jutjats penals, els civils i els de la jurisdicció contenciosa administrativa, malgrat que ja funciona un segon jutjat per tal d'alliberar la càrrega del Tribunal Superior.