Un grup de joves recupera la festa d'en Camestortes, prohibida des del 1936

L'esdeveniment se celebrarà el dijous llarder i el darrer dissabte de carnaval

TW
0

Un grup de joves d'Algaida s'ha ajuntat amb l'objectiu de recuperar una festa molt popular que es va prohibir l'any 1936. Es tracta d'en Camestortes, una tradició que se celebrava els dies de carnaval amb unes característiques molt peculiars.

Temps enrere, a la vila d'Algaida, es feia la mascarada d'en Camestortes, deformació popular i humorística del mot Carnestoltes. La mascarada és una representació al·legòrica, històrica o bufa, acompanyada de cant, molt difosa arreu d'Europa en els segles XVI i XVII, amb motiu de festes cortesanes i populars.

En Camestortes d'Algaida era un home de «bulto», que fumava amb pipa. La festa començava el dijous llarder, quan anaven a cercar en Camestortes de ca seva amb una carrossa i el duien a la Plaça i el posaven damunt un balcó. El darrer dia del carnaval, el davallaven d'allà i el posaven altra vegada damunt una carrossa, feien una volta pel poble amb la banda de música davant, i finalment el duien enmig de plaça, damunt el cadafal, per fer-li un judici.

L'acompanyaven son pare, que era un home desfressat, i sa mare, que també era un home que sabia parlar molt bé amb una veueta prima.