El tren d'SFM inclourà trajectes turístics en unir la costa de Llevant i Alcúdia

Oferirà als majoristes viatges complementaris com els que fa el ferrocarril de Sóller

TW
0

El tren públic de Mallorca tindrà un clar component turístic a final de la present legislatura, amb una activitat complementària com la que desenvolupa el tren de Sóller. Així ho manifestà a Diari de Balears el director gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), José Antonio Santos. Com ja és sabut, SFM, en execució de la política de transports del Govern de Progrés, té previst potenciar la xarxa ferroviària perllongant la línia actual, limitada al trajecte Palma-Inca, fins a sa Pobla, d'una banda, i a Manacor, de l'altra. SFM calcula que aquestes perllongacions, que no són més que recuperacions d'antigues línies, es podrà realitzar en un termini màxim de tres anys.

En un futur més llunyà, el tren podria arribar a Alcúdia pel nord i Artà-Capdepera i a Portocristo pel llevant. D'aquesta manera, dues costes importants des del punt de vista turístic podrien quedar connectades pel tren.

Segons Santos, «SFM ha d'aprofitar l'avinentesa d'unes línies que travessin Mallorca i enllacin zones turístiques amb importants afluències de visitants. D'aquesta manera, es podrà crear un servei turístic addicional que, fins i tot, tindrà la possibilitat de ser contractat pels touroperadors. Afegit a tot això, l'arribada a Alcúdia permetrà connexions amb Menorca que podrien estar incloses en un mateix paquet vacacional, encara que l'excursió duràs més d'un dia». El responsable de SFM es mostra convençut de la rendibilitat d'aquesta alternativa i considera que podria funcionar en quatre o sis anys com a màxim.

En ser un servei públic, SFM no cerca l'obtenció de beneficis, sinó la rendibilitat social. Malgrat tot, Santos indica que «no cercar beneficis no implica una gestió despreocupada. Ans al contrari, la gestió pública ha de ser eficaç i, sense oblidar el caire social, s'ha de fer el possible per reduir dèficits. Una activitat turística pot representar una manera molt pràctica i positiva de millorar la situació econòmica de serveis públics que, com SFM, presenten dèficits o endeutaments».

En aquest sentit, SFM rebrà del Govern una injecció de mil milions de pessetes l'any 2000 per pal·liar el seu endeutament actual, que arriba als 3.800 milions.