algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Jaime Zambrano sortí del país amenaçat de mort i ha creat a Palma una ONG

«A Colòmbia, els defensors dels drets humans som considerats com a traïdors»

La situació a Colòmbia és més que delicada. Però com queda enfora, la societat mallorquina no està gaire pendent de tot el que succeeix al país sud-americà. Fa poc més d'un any que el president de la república, Andrés Pastrana, accedí al poder d'un país que es trobava en una situació precària. Durant enguany no s'han arreglat les coses, sinó que han empitjorat. Les matances de camperols són freqüents, i la guerrilla, els narcotraficants i els paramilitars omplen de violència el dia a dia dels milions de colombians que encara romanen allà.

Jaime Zambrano és un defensor dels drets humans al qual no varen deixar quedar. L'amenaçaren de mort i no va tenir més remei que fugir a l'empar d'Amnistia Internacional. Per qüestions del destí aterrà a Palma fa uns mesos des d'on prova d'actuar mitjançant una ONG que ha creat, amb l'ajuda de Comissions Obreres i d'altres ONG, amb el nom de Coordinadora Balear de Solidaritat amb Colòmbia.

Es troba molt a gust aquí, però mira sempre des de la impotència cap al seu país. «El que passa allà és molt complicat. És el resultat d'un procés de molts d'anys de fer les coses malament, i trobar-hi una solució és gairebé imposible», assegurà Zambrano.

A Colòmbia, els defensors dels drets humans són vists com a traïdors, ja que el que volen és reduir l'actuació de l'exèrcit, el que és interpretat com una associació amb les guerrilles per tal de debilitar l'executiu. «Per una banda, hi ha l'exèrcit, que forma part del govern, defensant els seus interessos "explicà Suárez", per l'altra els paramilitars, que són la gran amenaça de la societat i, en darrer terme, trobam la guerrilla, que té molta fama, però que l'únic que fa és defensar els seus interessos».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.