«La satisfacció d'un donant de sang no és la de la compra ben feta, és la satisfacció que se sent per ser solidari». Són paraules d'Antoni Aguilar, vicepresident i coordinador de comunicació de la Germandat de Donants de Sang de Mallorca.
En una entrevista amb Diari de Balears, Aguilar explicà les causes per les quals algú es fa donant. Es pot pensar que un donant no guanya res, al contrari, tot i que l'únic que es veu és que perd mig litre de sang quan acudeix al Banc de Sang. «Per una part és una activitat totalment altruista, els donants no cercam res a canvi de la nostra sang; i per l'altra, és beneficiós perquè abans d'una sessió et fan una anàlisi per veure com estàs i així controles el teu cos», explicà Aguilar.
Actualment hi ha uns 50.000 donants a l'Illa, dels quals uns 20.000 acudeixen amb periodicitat al centre del Banc de Sang. «Aquests són els autèntics, els que estaran aquí quan en necessitis una quantitat determinada», assenyalà Aguilar. Amb els donants actius dóna per complir les necessitats de l'illa, es manté un estoc en el Banc, segons les indicacions dels metges. Mensualment el Banc de Sang treu una mitjana de 2.300 fins a 2.500 bosses de mig litre de sang, que al llarg de l'any suposen un total d'unes 30.000 unitats. Aguilar indica que «mantenim una regularitat, i en cas d'accidents importants tenim la seguretat que podem comptar amb la col·laboració dels nostres donants, fent només una telefonada».
El problema lògic pot aparèixer en l'època estival quan la població es multiplica per quatre i les necessitats poden créixer de manera considerable. «Enguany no es dóna aquesta situació, perquè els quiròfans no estan tan operatius com a l'hivern i el nombre d'operacions és molt menor», aclarí Aguilar.