Un total de quaranta estudiants i professors componen l'expedició illenca que es desplaça avui a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent. La localitat francesa acull anualment des del convuls 1968 aquesta trobada lingüístico-cultural que congrega universitaris, professors i importants representats de la política i les lletres de tot el domini lingüísitc català.
Les jornades d'enguany es desenvoluparan entre els dies 16 i 25 d'agost amb una variada oferta de cursos, seminaris, fòrums i debats que a la nit es complementen amb actuacions musicals i cinema.
La 31a edició, en paraules del seu president, Miquel Porter i Moix, arranca amb la intenció de continuar amb la metodologia de l'any passat. Per una banda, analitzar l'evolució semàntica i real del concepte de «progrés», tot just a les portes de l'any 2000. Un anàlisi des d'un punt de mira pluridisciplinar que recull el títol de l'edició anterior «A la ratlla del 2000: la mundialització». I d'altra, una surtida oferta de seminaris, cursos i debats d'ensenyament específic.
També, com a edicions anteriors, hi haurà un episodi per als homentages, enguany dedicats a la figura dels poetes Joan Oliver i Joan Brossa. Sense oblidar un recordatori als exiliats de la Guerra Civil en el seixanta aniversari de l'èxode. Precisament Prada va ser una de les ciutats on s'establiren un important nombre d'exiliats, alguns de tan notables com Pompeu Fabra o Pau Casals.
D'entre l'equip docent balear s'ha de destacar la presència dels professors Joan Alegret, catedràtic de Literatura de la UIB; Gabriel Ensenyat, doctor en Història; Gabriel Bibiloni, professor de Sociolingüística de la UIB; Xaro Huesa, doctora en Dret; Bernat Joan i Pere Bonnín. En representació de la Universitat balear, Joan Mir, membre de l'equip rector de la UCE (Universitat Catalana d'Estiu), s'encarregarà de coordinar les disciplines d'Economia i Dret.
Les Balears hi seran ben representades un any més
Serà difícil que enguany se superin les xifres de l'any passat: 1.053 alumnes, 207 professors, 64 conferenciants i prop de 400 persones d'organització, premsa i espectacles. D'aquest total, la representació procendent l'any passat de les Illes i el País Valencià suposà el 14 per cent. Aquestes dades s'han de valorar positivament si es tenen en compte les dificultats de transport en comparació a d'altres indrets, i el fet que els assistents de les Illes hi romanin els deu dies, cosa que no passa en molts dels altres casos. Dels mallorquins destacats a Prada hi ha una nombrosa representació d'alumnes de l'Institut Mossèn Alcover de Manacor, que arriben a la quinzena.