Els ramaders criadors de vaques autòctones mallorquines s'han ofert perquè els seus animals serveixin per realitzar una tasca mediambiental de primer ordre com és la neteja de fora vila, boscs, pletes i zones de muntanya. Fins fa poc aquesta tasca la feien els pagesos, però cada cop n'hi ha menys i s'han de cercar alternatives. Per això els ramaders de vaques mallorquines ofereixen els seus serveis, a la vegada que reclamen ajudes al Govern per dur-los endavant.
La gran vegetació que s'acumula a les zones rústiques, boscs i diferents indrets de la nostra l'Illa, d'aquí a pocs anys, pot crear un problema mediambiental i d'imatge per als turistes, amb el creixement desmesurat de la vegetació per la manca de conreu dels terrenys. Per això, els criadors de vaques autòctones creuen que els seus animals poden jugar un paper fonamental mantenint l'equilibri mediambiental dins la nostra Illa.
Ahir a Montuïri es va presentar l'ordre de la Conselleria d'Agricultura per la qual es crea el llibre genealògic de la raça de vaca autòctona mallorquina. L'Associació de Criadors de Bestiar Boví de Raça Mallorquina va rebre amb satisfacció aquesta notícia, ja que es tracta del primer llibre genealògic d'una raça autòctona de les Balears.
Antoni Garcia, tècnic de la Conselleria d'Agricultura assistí a la reunió amb els ramaders tinguda lloc a Montuïri i fou l'encarregat de presentar la creació del llibre genealògic davant uns 20 ramaders. «El llibre permetrà definir les característiques dels animals i també servirà perquè la raça continuï viva. Les ajudes que es poden aconseguir ara són les anomenades per explotació extensiva i mediambiental. També s'ha de tenir en compte que reben 10.000 pessetes anuals per ser una raça de protecció especial», afirmà Garcia.