algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Els africans reben dos tractes diferents a l'Illa

Els venedors que duen un cert temps són més acceptats que no els treballadors de la construcció

El problema del racisme ha adquirit nous vessants a Mallorca. Des de fa uns mesos, els ciutadans illencs distingeixen entre immigrants africans "tot i que tothom els diu i els ha dit sempre negres" de primera i de segona fila, provocant discussions i divisions entre els màxims protagonistes en aquest moment de la marginació racial.

El col·lectiu, que ara és format a Mallorca per tres milenars de persones, se subdivideix entre els immigrants tradicionals, aquells que duen ja alguns anys residint a l'Illa, i els que han arribat a Mallorca en els darrers temps per treballar en el sector de la construcció.

Aquesta distinció, segons explicà Jaume Santandreu a Diari de Balears, té molt a veure amb aquest aspecte. «S'ha de distingir entre els immigrants que tradicionalment eren aquí, i que sempre hi han estat, que són els que es dediquen a la venda ambulant bé per carrers, bé en mercats i pobles; dels que han vengut fins aquí per treballar en el sector de la construcció en temps més recents».

En el primer cas, es tracta d'una població bastant estabilitzada que esdevé el paradigma del «negret simpàtic». Santandreu diu que «són els que la gent coneix com els negres del 'bueno, bonito, barato'i que són considerats per molta de gent com un mal menor que s'ha de suportar en el nostre sistema».

El segon col·lectiu és el que, a la llarga, pot esdevenir més conflictiu. Són els que actualment treballen en el sector de la construcció i que de cada vegada tenen més problemes per trobar un lloc on viure.

Segons explicaren els diferents agents socials, com per exemple pugui ser Càritas, es preveu que hi pugui haver una greu crisi social amb aquesta segona part del col·lectiu d'aquí a final d'any. Aquesta crisi coincidirà amb la finalització dels contractes de treball per aquestes persones en acabar-se el termini de realització de moltes de les obres públiques en què han estat fent feina fins ara.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.