algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

Aznar ofereix a UM «tracte preferencial», però no fa concessions als nacionalistes

Madrid ajorna la reforma del finançament fins al 2001, quan es modifiqui la LOFCA

El «model canari» que Jaume Matas oferirà "previsiblement" avui a Maria Antònia Munar consisteix, en grans trets, a assegurar un «tracte preferencial» en el procés de les transferències previstes en el Pacte Autonòmic. Això vol dir que les Balears no rebran res que no pugui tenir qualsevol autonomia de via lenta, però que ho tindrà més ràpidament o en condicions una mica més avantatjoses. Quan es parla de les competències previstes en el Pacte Autonòmic, es fa referència bàsicament a l'Insalud i a l'administració de justícia.

El document que manejaven ahir els conservadors illencs deixava veure que Madrid no ha fet, de moment, cap concessió al programa nacionalista de Maria Antònia Munar. Així, no contempla la reforma de l'Estatut, ni tan sols per incloure-hi la simbòlica denominació de «nacionalitat històrica». Tampoc no parla de convenis entre l'Administració central i l'autonòmica i, quant a finançament, remet qualsevol modificació de l'actual marc al 2001, que és quan s'iniciarà la reforma de la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA).

Si no hi ha canvi, doncs, Unió Mallorquina no veurà satisfetes cap de les seves reivindicacions, ni que sigui simbòlicament. «Tracte de preferència» és l'únic que, pel que sembla, José María Aznar està disposat a oferir als nacionalistes de centre a canvi dels seus vots en la investidura de Jaume Matas. Aquest tracte preferencial podria trobar concreció en el procés que seguí per a l'obtenció de les competències d'Educació. En aquella ocasió, el Govern balear aconseguí la transferència un any abans que la resta de comunitats autònomes de via lenta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.