L'Arxipèlag balear marca cada mes d'enguany les xifres d'atur més baixes de l'Estat, com ho reflecteix els resultats del mes passat, que registrà la menor taxa d'atur de fa deu anys, un 4'63%, el que suposa ingressar al llindar de la desocupació estructural pròpia de les regions desenvolupades, que s'acota entre el 2 i el 5%.
L'entusiasme, que sempre creen les dades estadístiques, es dilueix quan s'analitzen detalladament, i surt a la llum que la qualificació de la mà d'obra balear és la més baixa de l'Estat, ja que només un 10'7% de la població activa amb estudis superiors ha aconseguit un lloc de feina, és a dir, 5'1 punts per sota de la mitjana estatal, segons l'informe de Convergencia laboral 1997 (ocupats a temps complet al sector servei per cada 100 habitants majors de 16 anys), realitzat per l'empresa de treball temporal Manpower.
El baix nivell de formació sobre la taxa d'activiata i la poca incentivació de les patronals perquè els seus operaris ampliïn els seus coneixements, queda palès amb el domini i el major pes al mercat laboral per part de persones amb un nivell de formació que no supera o arriba als estudis de secundària, la qual cosa representa el 89'4% de la població activa, és a dir, un 5'3% per sobre de la mitjana estatal. De manera desglosada, els trebajadors amb estudis de secundària ocupen el 59'5% dels llocs de feina, mentre que els assalariats amb formació de primària se situen al 25% i els que no tenen cap tipus d'estudi suposa un 4'9%.
Aquestes xifres demostren l'excassa importància que dóna el món empresarial insular a la formació dels seus assalariats, fruit d'una economia que és totalment sectorialitza, amb una gran dependència del ram dels serveis i, a més, amb una forta estacionalitat, encara que s'ha començat a donar els primers passos per corregir aquesta tendència.
Ocupació femenina
El mercat laboral de les Balears presenta un dels nivells més alts de participació femenina de tot l'Estat, el 55%, així com la taxa més alta d'activitat, un 67'6%.
Tots els resultats sobre les Balears elaborats per la Universitat de Barcelona per elaborar l'Índex Manpower de Covergència laboral 1997 col·loca a les Illes com la segona comunitat autònoma que ha registrat una major convergència laboral amb Europa, amb el 48'1%, tan sol superada per Navarra (48'8%).