nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

Francesc Antich: «El canvi es farà sense cap trauma»

El candidat del PSIB acusa els conservadors de «no haver construït comunitat autònoma»

"Valorau ara la gestió del PP?
"Aquests quatre anys s'han vist afectats per la crisi interna del PP. Cañellas va haver de dimitir pel Túnel de Soller. Arribà Cristòfol Soler, que intentà fer unes polítiques més progressistes. Per això se'l carregaren tot d'una. El president Matas es colgà conseller d'Agricultura de Soler i s'aixecà de president de la comunitat autònoma. Algun dia Matas hauria d'explicar què li va passar aquell vespre.

"Què ha passat d'aleshores ençà?
"Han continuat les formes i les maneres de fer les coses. Si Cañellas era més directe, ells ho han anat tapant de propaganda. Han continuat governant «pensant en els nostres». Ja sabem quin sentit donen a la paraula «nostres». No han fomentat la coordinació i la col·laboració entre les institucions. És a dir, no han construït comunitat autònoma. Ha seguit la inacció. Hem vist grans projectes, però tancam la legislatura i continuen pendents les qüestions de l'aigua, de les infraestructures, dels residus, dels transports públics, etc.

"I les DOT i la Llei General Turística?
"No han donat resposta al que demanava la gent quan es va manifestar ni al que demanen els empressaris turístics. Necessitam anar més enllà.

"És a dir, creis que Matas no ha fet res?
"La gestió de Matas ha estat bàsicament «fum, fum, fum». Hi ha hagut molt pocs continguts. S'han gastat molts de doblers en propaganda. Ningú no s'havia atrevit mai en aquesta comunitat autònoma a inaugurar tantes coses que no estan fetes o que estan a mig fer; ningú no s'havia atrevit mai a gastar tants de doblers de tots en publicitat que, finalment, ha estat partidista i electoralista. El vocabulari ha canviat. Han intentat agafar el discurs de les forces de progrés, però les actuacions concretes continuen sent les de sempre. Nosaltres, quan parlam de protegir el territori, deim quines urbanitzacions aturarem; ells sempre pensen en quines deixaran passar.

"Heu fet part del govern del Consell. Repassau el que s'hi ha fet.
"No he negat mai que, en els primers moments, el Pacte de Progrés va tenir dificultats, sobretot, per manca d'experiència d'alguns partits. Després hem duit a terme un programa pactat. Hem arribat al final i estam més forts que mai. Ha estat positiu per als ciutadans i per als partits, que s'han acostumat a negociar i a dialogar.

"Quines realitzacions concretes del CIM en destacaríeu?
"La moratòria, que, després de la LEN, ha estat una de les decisions més transcendents en protecció del territori. Hem avançat en recollida selectiva; la feina feta des de cultura també és destacable; en acció social, on hi ha hagut molts de problemes, s'han normalitzat molts de serveis i s'ha posat en marxa el salari social; en el Pla d'Obres i Serveis hem tret molt més profit als doblers del Consell. En conjunt, els diversos departaments han millorat molt la feina. A més, hi ha un altre tema: mai el Consell no havia tingut la presència que ha tingut. Abans, en temps del PP, era una simple delegació del Govern balear. Les forces progressistes volem que els consells juguin el paper que han de jugar dins l'estructura de la comunitat.

"Assumiu, per bé i per mal, la gestió del Pacte de Progrés de manera global?
"Efectivament. Quan hi ha un pacte entre diversos partits, s'ha d'assumir la gestió de tots els departaments. Ha estat una experiència molt positiva i els socis de govern han tingut una actuació excepcional.

"Si el PP no té majoria absoluta i és reeditat el Pacte, quines línies d'actuació garanteix el PSIB-PSOE?
"En primer lloc, vull dir que no crec que hi hagi gaire dificultats per arribar a una entesa entre les forces progressistes, perquè moltes de les línies programàtiques d'aquests partits són coincidents. Veig que al senyor Matas li preocupa que ens puguem entendre, però li precoupa per fer por als ciutadans. Que no es precupi tant, perquè el canvi, que demana la societat, és farà sense traumes. Volem més transparència, més participació, repartiment de la riquesa, ordenar el territori, integrar tothom en la nostra cultura sense que això impliqui anar contra ningú.

"El PP diu que ara vénen els comunistes i els catalanistes?
"Els comptes no els surten i han tornat als seus continguts de sempre, als insults. Hem sentit gent del PP demanar a la gent d'un determinat poble que els votàs, perquè, si no, no arribarien doblers de Palma. Aquesta és una visió siciliana de la política.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.