algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La gelada més llarga dels darrers vint anys castiga fort els camps de patates

El fred dels darrers dies retardarà la collita de tubercles per a l'exportació

101446
El fred ha fet molt de mal a sa Pobla. | M. Pieras.

Feia més de vint anys que els camps de patates poblers no patien una gelada tan llarga com la que els va castigar de valent diumenge vespre.

Així ho explicaven ahir dematí, entre fortes queixes i renecs, els pagesos que havien vetlat tota la matinada devora les terres vigilant que els aspersors regassin de manera adequada per evitar així que el fred cremàs les patateres. L'únic sistema de què disposa la pagesia per combatre les gelades és activar els sistemes de reg de manera periòdica per cobrir les plantes d'una fina capa d'aigua que protegeixi les fulles i els ulls.

A les deu del vespre els termòmetres de la marjal ja marcaven els zero graus. Fou llavors quan les alarmes que els pagesos tenen a casa i que es connecten als sensors que hi ha al camp s'activaren i els obligaren a, com es diu al camp, «guardar la gelada».

Fins passades les nou del matí les temperatures registraren valors positius. Durant la vesprada es registraren, emperò, fins a tres graus negatius.

Alguns camps reberen fort a causa dels talls elèctrics que impediren el correcte funcionament dels sistemes de reg.
Les previsions dels pagesos per a aquesta passada vetllada no eren millors i apuntaven que la situació es tornaria a repetir, fins i tot fent encara més fred. Per aquest motiu, el migdia quasi tots els pagesos anaren al llit a dormir un poc en previsió d'una altra vetllada freda i amb son. Tot i que encara no s'ha pogut avaluar de manera precisa els perjudicis ocasionats per la darrera setmana de clima quasi polar, des de la cooperativa Esplet s'ha indicat que la conseqüència negativa més important serà el retard que experimentarà la collita, ja que la planta no ha pogut desenvolupar-se. Això vol dir que el producte arribarà tard al mercat internacional i obligarà a baixar de manera notable els preus de la patata per tal que sigui competitiva amb relació a altres productors. La mesura que ara s'estudia per salvar els preus i la collita, és treure al mercat una quantitat molt més gran de patató que es recull abans i es ven a un preu molt superior.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.