nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

Els Amics del Poble Saharaià acosten la realitat d'aquest país a les Balears

Felipe Briones reflexionà sobre el procés de pau que es viu al Magrib

L'Associació d'Amics del Poble Saharaià de les Illes Balears va organitzar ahir a Palma una conferència, pronunciada per Felipe Briones, secretari general de l'Associació Internacional de Juristes pel Sàhara Occidental, titulada El referèndum per al Sàhara Occidental: un experiment inèdit. Una iniciativa que pretén donar a conèixer i acostar la realitat històrica d'aquest país a la societat balear, de manera que es fomenti la conscienciació i la solidaritat amb un procés de pau molt conflictiu i complex.

El proper mes de desembre, si no es produeix cap ajornament més, se celebrarà un capdal referèndum al Sàhara Occidental, mitjançant el qual aquest poble decidirà si vol la seva integració dins el Marroc o si vol la independència d'aquest país invasor, que va accedir al Sàhara l'any 75 per la via militar, quan Espanya se'n va retirar.

Aquesta és la peça bàsica del puzzle del Magrib, ja que atorgaria a cadascun dels països que el formen la seva importància històrica i la seva independència, la qual cosa, a més a més, garantiria l'èxit del procés de pau, que avui té el suport de gairebé tota la comunitat internacional. Nacions Unides, la Unió Europea i els Estats Units aposten per la celebració d'un referèndum transparent i democràtic.

Briones matisà que el referèndum és l'única via de solució, però que no val qualsevol resultat. De fet, perquè torni l'hegemonia i la tranquil·litat al Magrib, el resultat d'aquesta consulta democràtica hauria de ser la victòria de la postura independentista del Sàhara Occidental. Si no fos així, el Marroc es reafirmaria com a país invasor.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.