algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 20°
24°

Descriuen per primera vegada el nadó d'un «Myotragus balearicus»

Els resultats seran publicats en una prestigiosa revista holandesa

Se sap molt poc dels animals del passat però menys se sap com neixien les espècies extingides. Membres de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) han descrit les característiques físiques d'un nounat de Myotragus.

És la primera vegada en el món que es descriu un nounat fòssil artiodàctil, segons asseguren els mateixos autors de l'estudi dirigit pel paleontòleg mallorquí Josep Antoni Alcover.

Els resultats seran publicats pròximament en una prestigiosa revista holandesa.
Per realitzar aquesta investigació, s'ha estudiat material extret de tres jaciments de les Illes Balears. Parlam de la cova des Moro, situada a Manacor, la cova Estreta, al terme municipal de Pollença i la Cova C-2, de Menorca. També es va sol·licitar estudiar els materials de la cova de la Muleta, fet que no va resultar possible.

En total s'han pogut identificar una trentena d'ossets petits que pertanyen a exemplars de nadons.
Entre les conclusions d'aquest estudi, s'ha d'assenyalar que el pes i l'alçària del Myotragus és més semblant al grup dels suids (porcs) que al seu propi grup dels bòvids. Així, les cries dels bòvids llevat del Myotragus, tenen una alçària que no supera la meitat de la de la seva mare. En canvi, la petita cabra mallorquina té una mida molt més inferior. A més, tots els bòvids solen pesar un quatre per cent del pes de la mare i el Myotragus pesava entre 500 i 600 grams, un patró més paregut al grup dels suids. «Tot això ha estat una sorpresa» diu Alcover que resum l'estudi: «les darreres poblacions de Myotragus eren uns animals que feien una alçària a la creu d'uns 15 centímetres, una tercera part de l'alçària de la seva mare i pesaven devers mig quilo»..

Reconstrucció

Els científics mallorquins Pere Bover i Guillem Quetglas varen realitzar l'any passat una reconstrucció d'un «Myotragus» a partir d'una selecció sobre deu mil ossos de «Myotragus» trobats a la cova Estreta, considerat el jaciment paleontològic més important localitzat fins ara d'aquest mamífer. El treball dut a terme per la Societat d Història Natural amb l'ajuda d altres científics pretén convertir-se «en la visió més realista que s'ha fet d'aquest animal fins ara».

A l'actualitat, només s'han realitzat unes cinc rèpliques de «Myotragus» que estan exposades a Washington, Londres, el Museu arqueològic de Madrid, Sabadell, Museu de Mallorca i el col·legi La Salle.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.